Kinas eksportboost kan gemme på grim overraskelse

Der var en positiv overraskelse i de kinesiske handelstal, der blev offentliggjort onsdag nat dansk tid. Men der er dog en smule malurt i bægeret, vurderer Amy Zhuang, der er senioranalytiker i Nordea og fra sin base i Singapore følger Kina tæt.

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID CHANG

Bag den positive overraskelse kan sæsonmæssige udsving fortsat spille en stor rolle. Vi forventer ikke, at den stærke vækst i eksporten opretholdes, da den globale efterspørgsel er stadig svag, og Kina er begyndt at miste markedsandele til billigere producenter, skriver hun i et notat om tallene.

Tallene for marts viser, at eksporten steg med 11,5 pct. i forhold til marts 2015, målt i dollar, og det var højere end analytikernes forventninger om en stigning på 10 pct.

Nordeas senioranalytiker er ikke sikker på, hvor stærk den underliggende vækst i eksporten var, hvis man indregner de sæsonmæssige udsving. Normalt stiger eksporten eksplosivt i marts efter et dyk i februar, hvor det kinesiske nytår holdes. Og i år viste tallene ingen undtagelse.

»Derfor regner vi ikke med, at den stærke vækst vil fortsætte. På kort sigt vil den globale efterspørgsel blive fastholdt på et lavt niveau, og der vil fortsat være mørke skyer i horisonten«, siger Amy Zhuang.

I et længere perspektiv står den kinesiske eksport over for stigende konkurrence fra andre markeder. Samtidig er både Thailand og Vietnam i gang med at opgradere deres fremstillingssektorer - og i begge lande har producenterne lavere lønomkostninger end i Kina.

»Den kinesiske trend med vækst i eksporten vil være meget afhængig af regeringens evne til at gennemføre reformer, der vil omdanne landet til en high-end-producent«, påpeger Nordeas senioranalytiker.