Kina vil lave kvalitet

Den kinesiske økonomi stormer fortsat frem, men 2011 tegner mere dyster. Det får myndighederne til at opfordre virksomhederne til at satse på kvalitet frem for kvantitet.

Medarbejdere på en kinesisk tekstilfabrik i den østlige Anhui-provins. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina risikerer at smide sit væksteventyr på gulvet, hvis ikke det ændrer strategi. Nu ska virksomhederne satse på dyrere kvalitetsvarer frem for bare at masseproducere billige varer.

Det sagde talsmanden for Den Nationale Udviklings- og Reformkommission lørdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Myndighederne kunne ved samme lejlighed melde om en 2010-vækst på pæne 10,1 procent, hvilket er bedre end 2009-tallet på 9,2 procent. Men i 2011 vil væksten blive mindre, hvis ikke landet tager fat på nogle af dets problemer.

Udfordringen er, at mens Kina har fuld damp under kedlerne, så halter den vestlige verden efter. Og det kommer til at presse den kinesiske vækst ned på otte procent i indeværende år, vurderer kommissionen.

For at holde den livsvigtige eksport oppe foreslår kommissionens talsmand, Zhang Xiaoqiang, at landets produktionsvirksomheder klatrer et trin op ad værdistigen og satser mere på kvalitet frem for kvantitet. Det kan være med til at åbne nye markeder for de kinesiske varer, og det kan dermed være med til at holde hånden under den økonomiske udvikling.

Zhangs udtalelser kommer kun én dag efter, at Kinas handelsminister, Chen Deming, gav udtryk for, at landet ikke er klemt på eksporten. Chen sagde ifølge Reuters fredag, at landets eksport- og importvækst vil øges i 2011 i forhold til sidste år. Men det er kommissionsformanden altså ikke enig i.