Kina vil anerkendes som markedsøkonomi

EU og Kina fører samtaler om handlen mellem de to gigantiske økonomier. Kineserne vil anerkendes som markedsøkonomi.

Kursfaldet på Shanghai-børsen var med til at trække de amerikanske aktier ned fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER SHANGHAI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er centralt for både Kina og EU, at udenlandske firmaer bliver mødt af en åben kinesisk økonomi, siger EU-kommissær for økonomiske og monetære anliggender, Joaquin Almunia, ved åbningen af de årlige handelssamtaler mellem Kina og EU.

Almunia, der er med til at lede samtalerne, siger også, at EU og Kina har en fælles interesse i at få fuldendt Doha-runden i 2011. Kinas handelsminister, Chen Deming, siger, at kineserne er bekymrede over, om EU kan forhindre sine gældsproblemer i at sprede sig til lande uden for eurozonens periferi.- Vi er meget bekymrede over, om den europæiske gældskrise kan kontrolleres, og vi er specielt bekymrede over, hvad der kommer til at ske i første kvartal af 2011, siger han.

Kina håber, at EU vil anerkende landets status som en markedsøkonomi, sagde den kinesiske minister under en indledende tale.

Kineserne har længe krævet af USA, at landet skulle anerkende Kina som en markedsøkonomi, da det gør det sværere at beskylde dem for at dumpe priser på kinesiske varer.Handelsrelationerne mellem EU og Kina har de seneste måneder lidt under uenigheder om Kinas valuta, yuan, som europæerne mener holdes kunstigts lavt for at gavne kinesisk eksport. Kina har klaget over EU-told på kinesiske varer. Doha-runden har som sigte at liberalisere verdenshandlen, så alle lande har mulighederne for at afsætte sine produkter uden straftold eller andre typer handelshindringer. EU er blevet kritiseret for, at landbrugsstøtten ikke giver fattige lande mulighed for at afsætte varer i Europa.

/ritzau/Reuters