Kina udlåner flere penge end Verdensbanken

Kina udlåner store beløb til udviklingslande for at få fat i naturressourcer og mindske afhængighed af Vesten.

Den kinesiske valuta, yuan. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beijing: Kina har udlånt flere penge til udviklingslande i løbet af de to seneste år end Verdensbanken. Det ses som et tegn på kinesernes voksende økonomiske magt og jagt på naturressourcer.

De statsejede Kinas Udviklingsbank og Kinas Eksport-Import Bank gik med til at udlåne mindst 110 millarder dollar til regeringer og firmaer i udviklingslande i 2009 og 2010, skriver avisen Financial Times.

Det overgår de 100,3 milliarder dollar, der blev udlånt gennem forskellige grene af Verdensbanken fra midten af 2008 til midten af 2010, som svar på den globale finanskrise. Størrelsesordenen på Kinas lån afspejler kinesernes forsøg på at skabe stærkere bånd til andre udviklingslande.

Kina håber i længden at gøre sig mere uafhængig af vestlige eksportmarkeder. Kineserne er ofte blevet kritiseret for at støvsuge afrikanske lande for at naturressourcer.

Kinas lån omfatter store penge-for-olieaftaler med Rusland, Venezuela og Brasilien. En del af låne er givet i yuan i et forsøg på at udbrede den kinesiske valuta. /ritzau/AFP