Kina: Stor skattelettelse kan være på vej for at holde hånden under økonomien

Der kan være en stor skattelettelse på vej til de kinesiske forbrugere og virksomheder. Ifølge China Daily brygger det kinesiske Finansministerium og skattemyndighederne på en skattelettelse i 2019 på op til 1500 mia. yuan svarende til 1427 mia. kr.

Arkiv. Fold sammen
Læs mere
Foto: WANG ZHAO

Den skattelettelse følger en fra i år på 1300 mia. yuan.

»Det er meget usandsynligt, at et statsmedie ville bringe sådan en artikel uden, at der var noget om snakken,« påpeger Allen von Mehren, chefanalytiker i Danske Bank, i en kommentar til historien.

Den kinesiske avis skriver, at nedsættelsen af indkomstskatten vil stå højt på regeringens opgaver næste år. China Mail har oplysningerne fra en højtstående embedsmand fra skatteforvaltningen.

ØKONOMIEN UNDER PRES

Ifølge chefanalytikeren er de 1500 mia. yuan omkring 1,75 pct. af BNP - og lempelserne skal ses i lyset af, at Kinas økonomi er under pres.

»Handelskrigen har ramt eksportsektoren - og den store usikkerhed om, hvor handelskrigen ender, ser ud til at have ramt private investeringer og forbrug af varige forbrugsgoder. Samtidig var Kinas økonomi allerede på vej ned i gear i år på grund af store finansielle opstramninger for at få bugt med en høj gæld og vækst i skyggebanksystemet,« påpeger Allan von Mehren.

Skattelettelserne skal være med til at sætte gang i privatforbruget og gøre omkostningerne for virksomhederne mindre for at give mere luft til investeringer i den private sektor.

»Ifølge artiklen, vil der desuden komme tiltag målrettet små og mellemstore virksomheder og teknologivirksomheder. Tidligere i år har Kina allerede trådt mere på speederen for at holde hånden under økonomien. Det er sket i form af pengepolitiske lempelser, der har givet store fald i markedsrenterne og målsætninger til bankerne om udlån til den private sektor,« lyder det fra chefanalytikeren.

KONFERENCE I GANG

Tirsdag begyndte den årlige konference i Kina - Central Economic Work Conference - hvor Kinas ledere og topembedsmænd mødes for at lægge kursen for den økonomiske politik over det kommende år.

»Her vil tiltag til at understøtte økonomien formentlig være højt på dagsordenen. Derudover vil man nok også diskutere de igangværende handelsforhandlinger med USA samt udviklingen i reformerne. Der har været stor fokus på, at Kina bør annoncere flere reformtiltag,« lyder vurderingen fra Danske Banks chefanalytiker.

Danske Bank venter, at den kinesiske økonomi vil blive temmelig svag i første kvartal 2019. Men derefter ventes en gradvis bedring i løbet af 2019.

»Det skyldes, til dels de stimuli man har givet og de nye skattelettelser, der er på vej. Men også at vi forventer, at de nuværende handelsforhandlinger med USA munder ud i en aftale i løbet af de næste 3-6 måneder,« siger Allan von Mehren.

/ritzau/FINANS