Kina: Boligmarkedet viser nye tegn på spæde forbedringer

Det kinesiske boligmarked viser igen tegn på mindre forbedringer i januar, men bedringen er dog fortsat spæd i det fortsat stærkt nervøse boligmarked.

Foto: BOBBY YIP.
Læs mere
Fold sammen

Forbedringen kan ses som et tegn på, at myndighedernes indsats for at fjerne forhindringer på boligmarkedet - og ikke mindst i finansieringsmulighederne - er begyndt at virke.

Priserne på nye boliger viser fald i 64 af Kinas 70 største byer i januar, mens fire byer viser uændrede priser i forhold til måneden før.

Januars prisstigninger skete i Shenzhen, der ligger på grænsen til Hongkong, og i Ganzhou i Jiangxi-provinsen i det centrale Kina.

I december 2014 faldt priserne i 65 af de største byer, mens de var uændrede i fire af de største byer.

Den begyndende stabilisering af boligmarkedet kommer efter adskillige tiltag som rentenedsættelse, lettere adgang til boligfinansiering, større mulighed for lån til sekundære boliger og bedre likviditetsmuligheder for bankernes genfinansiering af lånene.

Boligmarkedets nedtur startede for alvor i maj sidste år, hvor det stagnerende marked for første gang viste direkte prisfald i et større antal byer.

De faldende priser fik alarmklokkerne til at ringe hos centralbanken People's Bank of China, der efter officielle meldinger om, at boligmarkedet er en af de vigtigste indsatsområder for den kinesiske regering, efterfølgende lempede reglerne efter fire års stramningen i forsøget på at tøjle det uregerlige ejendomsmarked.

På årsbasis var der prisfald i 69 af de 70 største byer.