Kendt kæde er i knæ: Flere restauranter står til at lukke

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Likviditeten i moderselskabet bag cafékæden Dalle Valle er så kritisk, at revisoren udtrykker en »væsentlig usikkerhed om virksomhedens fortsatte drift«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til endnu en business-update, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu, så du kan gå velinformeret og opdateret ud og nyde din fyraften.

Vi skal blandt andet forbi en restaurantkæde, der er økonomisk hårdt ramt, men vi begynder med seneste nyt i føljetonen om de kaosramte ejendomsvurderinger:

Bødskov i ko­ven­ding på ejen­doms­skat: Fem milliarder kroner er plud­se­lig gået op i røg

Der er endnu engang ballade om de skandaleramte ejendomsvurderinger.

Sidste år var Skatteministeriets skøn, at ejerne af danske erhvervsejendomme stod til at få omkring fem milliarder kroner retur i for meget betalte ejendomsskatter, når de nye ejendomsvurderinger var klar.

Men nu lyder signalet fra skatteminister Morten Bødskov (S), at ministeriet stort set ikke forventer at skulle have pungen op af lommen. Det skriver Børsen.

I det nye lovudkast står ifølge avisen, at grunde under erhvervsejendomme har været vurderet for lavt i det gamle system, og at tilbagebetaling af ejendomsskat til ejere af erhvervsejendomme derfor kun vil blive aktuelt i »relativt få« tilfælde.

Mens Dan­mark var luk­ket i for­å­ret, fløj Wizz Air fire ugent­lige ru­ter med øst­ar­bej­de­re ind og ud af Bil­lund

Da det meste af Danmark i foråret var lukket ned, og de fleste lufthavne lå tomme hen, var der stadig trafik med østarbejdere til dansk landbrug ind og ud af Billund.

Det skriver Børsen, som kan fortælle, at det ungarske lavprisselskab Wizz Air kunne holde i alt fire ugentlige afgange i drift til to rumænske byer. Og med de da gældende regler kunne rumænerne frit og helt lovligt rejse ind uden karantæne. Det fortæller Billund Lufthavns direktør, Jan Hessellund, til avisen.

»Der var omkring 30 procent belægning på fly med plads til 190, så der har vel været 40-50 rejsende på hver afgang. Det var altovervejende rumænske medarbejdere i dansk landbrug og gartneri,« siger lufthavnschefen.

Dalle Valle-kæden er i knæ: Flere konkurser på vej

Det har været et par hårde år for de landsdækkende cafékæder Dalle Valle og Café A.

I marts gik to moderselskaber for de dengang 35 landsdækkende cafeer konkurs og trak 13 cafeer med sig i faldet, og nu vil yderligere tre cafeer »med al sandsynlighed gå konkurs«.

Det skriver Finans på baggrund af regnskabet for det fortsat aktive moderselskab, Musavvir Holding.

Likviditeten i moderselskabet er så kritisk, at revisoren ifølge Finans udtrykker en »væsentlig usikkerhed om virksomhedens fortsatte drift« for hele cafékæden. I regnskabsåret 2019 havde selskabet et underskud på 17 millioner kroner og har nu en negativ egenkapital på minus ti millioner kroner.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

Sydbank-topchef afviser at frede kunder med under 100.000 kroner på kontoen

En af Danmarks største banker sænker loftet for, hvornår kunder skal betale negative renter, til et historisk lavt niveau. Belært af tidligere erfaringer vil Sydbank-topchef Karen Frøsig ikke spå om, hvorvidt grænsen kan komme endnu længere ned.

Læs historien af Berlingskes Søren Martin Olsen og Signe Terp her.

Danmark taber økonomisk coronaterræn til Sverige

De seneste måneder har vendt op og ned på det skandinaviske økonomiske regnskab for coronakrisen, hvor Sverige lige nu klarer sig bedre end Danmark. Vores hårde restriktioner for resten af året vil ramme privatforbruget og virksomhedernes aktiviteter – også her står Sverige og Norge bedre og vil formentlig øge afstanden i det samlede økonomiske regnskab.

Læs analysen af økonomisk redaktør Ulrik Bie.

Så er Amazon åbnet i Sverige

Internetgigantens svenske hjemmeside tilbyder nu 150 millioner produkter – heriblandt titusinder af svenske. Butikker frygter gigantens indtog i Norden, men analytikere kalder det for en blød start med lange leveringstider, en »Amazon Light«. Dansk Industri forventer, at Amazon senere rykker til Danmark og opfordrer til, at butikkerne forbereder sig godt.

Berlingskes Thomas Breinstrup fortæller om Amazons indtog i Norden her.

Rejsebranchen i chok: »Aftalen er ubrugelig, og sker der ikke noget, betyder det konkurser og fyringer«

Rejsebranchen er mildest talt ikke tilfreds med den aftale, som regeringen sent tirsdag aften indgik med en række partier. Hjælpen kommer ikke den pressede branche til gode, lyder det.

Berlingskes Lasse Friis har talt med rejsebranchen.

Danske selskaber knuser udenlandske konkurrenter under krisen: »De går en strålende fremtid i møde«

De største danske virksomheder har været langt bedre til at håndtere coronakrisen end deres europæiske konkurrenter. De danske giganter var godt rustet til at modstå økonomisk nedtur og hurtige til at omstille sig, lyder forklaringen blandt andet.

Det skriver Lasse Friis og Søren Martin mere om her.