Kendt børshandler jagter skurke i Bagmandspolitiet

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Arkivfoto. Et ældre billede (2005) af Flemming Kozok. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Her har du ugens første nyhedsoverblik. Og i dag skal vi blandt andet stifte bekendtskab med en ny serie i Berlingske Business.

Først skal vi dog en tur forbi Bagmandspolitiet, som har fået en succesrig dansk børshandler på lønningslisten.

1
Kendt børshandler jager milliarder i Bagmandspolitiet

Flemming Kozok har slået sit navn fast som en af Danmarks dygtigste aktiehandlere. Som selvstændig spekulant har han siden 2000 tjent 34 millioner kroner særligt på kortsigtet aktiehandel.

Nu har den 38-årige aktiehandler fået job hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - i daglig tale kendt som bagmandspolitiet - hvortil han blev headhuntet i november 2016, skriver Finans.

Præcis hvad Flemming Kozok skal bruge sine kompetencer til hos politiet er en hemmelighed. Men i en pressemeddelelse skriver Anklagemyndigheden, at sagen om svindel med udbytteskat for 12,4 mia. kr. ligger godt til ham.

»Jeg kan ikke afvise, at der er tale om udbyttesagen. Du får desværre ikke yderligere kommentarer,« siger han, når Finans spørger, hvad han egentlig laver.

Sagen om svindel med udbytteskat er den klart største bedragerisag i danmarkshistorien. Bagmandspolitiet efterforsker et omfattende netværk af udenlandske selskaber, der har bedraget statskassen for 12,4 mia. kr. I centrum for mistanken står rigmanden Sanjay Shah.

2
Topchefens Digitale Agenda: Den danske Adidas-boss

Så til den førnævnte nye serie i Berlingske Business.

Den hedder Topchefens Digitale Udfordringer og stiller skarpt på, hvordan danske topdirektører håndterer den opskruede hastighed i den digitale udvikling, som er en udfordring i alle brancher.

Første gæst er den vel nok højest placerede danske topchef: Adidas-bossen Kasper Rørsted.

Hver tredje uge samles hele topledelsen i den tyske sportsgigant til et direktionsmøde, og her er der ét punkt, der er helt fast på agendaen hver eneste gang: Hvor står Adidas digitalt?

Siden danske Kasper Rørsted tog over som topchef for godt et år siden, er der blevet skruet gevaldigt op for de digitale ambitioner.

Læs hele interviewet her, som blandt handler om Amazon, fordelen ved unge medarbejdere og problemet med TV-reklamer.

Business anbefaler

3
Tesla vil bygge elbiler i Kina

Elon Musks elbilfirma Tesla er i øjeblikket i dialog med myndighederne i Shanghai om at bygge en fabrik i Kina. Det skriver Wall Street Journal.

Kina er verdens hurtigst voksende marked for elbiler og regeringen har vedtaget en række lovændringer, der skal sætte yderligere skub i salget af grønne biler for at mindske forureningen i landet. Det kan være en guldgrube for Tesla at få adgang til det kinesiske marked.

Forhandlingerne kan dog vise sig at blive vanskelige. Som regel ønsker kineserne delvist ejerskab over de bilfabrikker, der åbner i landet. Og det vil formentlig få Elon Musk til at frygte industrispionage og manglende frihed.

4
Danskernes glubende appetit på takeaway rykker online

Indtil nu har flertallet ringet eller er gået ned til spisestedet, når de skulle have nem og hurtig aftensmad.

Men 16 år efter, at madportalen Just Eat så dagens lys i Danmark, er balancen tippet i den digitale retning. Mere end 50 procent af danskerne bestiller nu deres takeaway via computeren eller mobilen, skriver Berlingske Business.

»Det er en meget glædelig udvikling. Det er sket i takt med, at vi blevet mere og mere digitale, og flere bruger mobiltelefonen til at bestille takeaway,« siger Carsten Boldt, der er administrerende direktør i Just Eat i Danmark.

I 2016 omsatte take away-branchen for tre mia. kroner i Danmark, og det tal forventes at stige til 3,2 mia. i år, viser en rapport fra analysefirmaet Quantic, der er udarbejdet for netop Just Eat.

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet har udpeget fire ting, som investorerne bør vide i dag:

  • Shinzo Abe har fået forlænget sit politiske mandat ved parlamentsvalget i Japan, men udfordringerne for ham og Japan forbliver de samme: En aldrende arbejdsstyrke, inflationsfravær og manglende lønstigninger til at kickstarte privatforbruget og den japanske økonomi. Et genvalg af Abe får ingen global aktiebetydning men er et udtryk for business as usual.
  • På trods af gårsdagens 4-0 sejr over AGF er den øjeblikkelige 5. plads givetvis langt under ambitioner og forventningerne for FCK-ejeren, Parken. Der kommer næppe de store overraskelser, når Parken fremlægger deres 3. kvartalstal. De hjemlige resultater i Superligaen har været under det forventede og det store Champions League-eventyr udeblev. På kort sigt er investeringscasen i Parken mindre spændende og ditto interessant end for måneder siden, da Champions League stadig var en mulighed. PSE leverer rengskab kl. 13.
  • Den spanske regering har udløst artikel 155 i forfatningen og indskrænket det catalanske selvstyre. Det kan være en medvirkende årsag til, at EUR svækkes her fra morgenstunden mod USD. Hvad bliver Cataloniens næste skridt og vil investorerne i højere grad lade de politiske bevægelser påvirke de finansielle?
  • De seneste 7 handelsdage har hedgefonden Millenium International Management daglig forøget sin short position i Bavarian Nordic med mellem 0,10 og 0,13 % jævnfør indberetninger til finanstilsynet. Det svarer til at fonden har kortsolgt mellem 31.000 og lidt over 40.000 ”nye” aktier hver dag. Fortsætter Millenium med at kortsælge og holde Bavarian Nordic aktien nede?

Det sker på markederne

Der er aktiejubel i Japan mandag morgen oven på den overbevisende valgsejr til premierminister Shinzo Abes koalition i søndagens parlamentsvalg.

Det toneangivende Nikkei-indeks på Tokyo-børsen stiger for 15. handelsdag i træk, hvilket er første gang nogensinde.

  • Nikkei 225 i Tokyo: 1,2 pct.
  • Hang Seng i Hong Kong: -0,7 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,02
  • Indiens BSE Sensex: +0,1 pct.