Karsten Ree scorer kassen på hidsig spekulation i IT-giganter

Her er dagens vigtigste erhvervsnyheder. Karsten Ree scorer kassen på dristig spekulation i IT-aktier, Facebook-grundlægger Mark Zuckerberg vil ikke slippe sin formandspost – og det amerikanske aktiemarked stiger igen i kølvandet af toldslagsmål mellem USA og Kina.

Karsten Ree har scoret kassen på spekulation i IT-aktier Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Her kommer morgenens nyhedsoverblik.

1
Karsten Rees IT-gambling giver pote

Rigmanden Karsten Ree har god grund til at være tilfreds med sig selv og sit enorme sats på IT-aktier. Ifølge Finans har den spraglede danske investor scoret næsten en milliard kroner i overskud i 2017 på sats på særligt den kinesiske handelsgigant Alibaba og aktier som Apple, Amazon, Alphabet (Google) og Facebook.

Ree foretog et kæmpe sats, da han i efteråret 2014 kastede næsten en milliard kroner efter Alibaba. Dengang lå kursen omkring de 90 – i dag ligger Alibabas aktie i kurs 172.

Karsten Ree fik første gang en kæmpe sum penge ind på sin bankbog, da han i 2008 solgte Den Blå Avis til eBay for 2,1 milliarder kroner. Siden tabte han dog omkring 800 millioner kroner på et meget dristigt sats på, at Amagerbanken ville overleve.

Nu er Karsten Ree så helt tilbage på toppen – takket være succesfuld spekulation i store IT-virksomheder.

2
Facebook-grundlægger bliver på posten

Over hele verden har brugere efter afsløringer af det omfattende datalæk hos Facebook opfordret til, at kunder i den store Facebook-butik slettede deres profiler. Onsdag kom det frem, at data fra helt op til 87 millioner »på en upassende måde« er blevet delt med det politiske konsulentbureau Cambridge Analytica i Storbritannien.

Tidligere på ugen mente en amerikansk investor fra New York, at Mark Zuckerberg burde forlade sin post som formand for Facebook og gøre plads til en uafhængig kandidat.

Det kommer dog ikke på tale, siger Zuckerberg til Financial Times. Zuckerbergs holdning er, at »livet handler om at lære af sine fejl og finde ud af, hvordan du kommer videre derfra«.

Mark Zuckerberg står i øvrigt til at blive grillet i næste uge af fire udvalg i den amerikanske kongres, der vil bore i selskabets problemer med at beskytte brugernes data.

3
Det amerikanske aktiemarked gik i grønt

En truende handelskrig mellem USA og Kina har de seneste dage skabt dårlig stemning på aktiemarkederne rundt om i verden – ikke mindst i USA. Onsdag vendte stemningen dog helt rundt, da indledende aktiefald blev vendt til pæne plusser.

Stemningsskiftet skyldes blandt andet, at der stadig er et stykke vej til, at Trump-administrationens planer om at indføre en told på 25 procent på 1333 kinesiske varer kan træde i kraft. Fra det kinesiske styre lyder det samtidig, at landets told-modsvar kun bliver en realitet, hvis de amerikanske sanktioner bliver til virkelighed.

 

Det skal investorerne holde øje med

Philip Jagd, chefstrateg i Nordea, har udpeget tre ting, som investorerne bør holde øje med i dag:

  • Det hele drejer sig om de igangværende handelstiltag imellem Kina og USA disse dage. En hver udmelding vendes af investorerne for tegn på, om der er eskalation eller det modsatte i sigte. Derfor vil nye udmeldinger fra amerikanske eller kinesiske diplomater være i markedets zoom-linse og styre om morgenens fremgang på markederne kan holde ved. I den sammenhæng vil en uventet moderation i USA's handelsbalance i eftermiddag kunne gyde olie på de rørte handelsvande og blive taget positivt op af markederne.
  • Europæisk erhvervstillid for marts meldes ud i dag og forventes midt i 50’erne (55,3.) Den oprindelige forventning inden flashestimatet var en del højere (56,7) og tilsiger, at der måske kunne være en lille positiv overraskelse i kikkerten til gavn for aktier.
  • Vi får tal for nye ledige i USA, der ventes at komme ud tæt på sit 4 ugers gennemsnit på 225.000, som er et meget stærkt tal. Efter en solid privat jobrapport fra ADP torsdag kan det være med til at trække renterne højere til gavn for bl.a. finansaktier, der særligt i Europa har haltet efter det bredere marked de seneste måneder.