Kapitalfonde rykker østpå

Især Indien og Kina glimrer ved masser af opkøbsmuligheder. Svag vækst i USA og Europa og en fundamental økonomisk nyorientering, får fondene til at sende milliarder mod øst.

Indien er et af de steder, hvor kapitalfondene vil lede efter nye opkøbseventyr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De store kapitalfonde har travlt på sprogskolebænken. Efter år, hvor fondene har investeret massivt i USA og Vest-Europa, sender krisen nu fondene på opkøb i Indien og Kina.

Årsagen er, at den økonomiske nedtur har smadret væksten i vest, mens lande som Indien og Kina fortsat buldrer afsted. Det har kapitalfonde på jagt efter vækst nu for alvor fået øjnene op for.

»Vækstmarkederne i øst er ved at modnes. På mange måder er de fundamentalt mere interessante end de vestlige markeder, bl.a. i form af økonomiske væksttal og stigende velstand hos forbrugerne,« siger investeringsrådgiver Tim Price til Money Week.

At flere af de store kapitalfonde nu for alvor kan være ved at ændre fokus ses af, at bl.a. Carlyle Group, netop har hentet en mia. dollar til en ny asiatisk fond, der skal fokusere på især Kina og Indien.

Carlyle Group er i forvejen stærke i Asien, men slår fast, at man ser nogle tendenser der gør, at ikke mindst Kina og Indien nu bliver stadig mere interessante for investorerne.

»Kina har en stærk økonomi, regeringen har gennemført stimuleringspakker og udviklingen i forbruget har vist en fornuftig udvikling. Når det gælder Indien ser vi bl.a. på den veluddannede arbejdsstyrke, stabile finansielle markeder og på det demografiske potentiale,« siger Wayne Tsou, der er direktør for Carlyle Group i Kina.

Det har ellers i måneder været et nærmest fastgroet billede, at kapitalfondene har mere end svært ved at tiltrække ny kapital. Overfor Berlingske Business har flere af de store danske investorer, bl.a. PFA og ATP, slået fast, at de gerne vil investere yderligere i fondene, men at man er tilbageholdende p.t.Penge i Asien
Men noget tyder på, at der ikke er mangel på penge blandt investorerne, når blot pengene går til opkøb i Asien.

Rundt om i kapitalfondene er det formentligt et af de mest fundamentale spørgsmål, som lederne stiller sig selv – og hinanden, hvor man skal fokusere fremover.

Berlingske Business har gennem de sidste dage sat fokus på en række af de kapitalfonde, som er aktive i Danmark. En af meldingerne fra fondene har været, at Danmark fortsat er et interessant marked at investere i, men at det er vanskeligt at finde penge og at virksomhedsejerne kræver for høj en pris for deres virksomheder.

En anden faktor, der kan være med til at sætte skub i »udflytningen« af investeringer, er, at nedturen i Europa og USA nu for alvor begynder at koste konkurser blandt de virksomheder, der er ejet af kapitalfondene.

Det er blot en uge siden, at møbelvirksomheden Bodilsen, der ejes af EQT, gik ned. Ikke fordi ejeren ikke ville putte ekstra midler ind, men fordi bankerne ikke ville afskrive noget af deres tilgodehavende. Andre steder i Europa har nedturen bl.a. været dyr blandt leverandørerne af udstyr og reservedele til den kriseramte bilindustri – et sted, hvor kapitalfondene traditionelt har haft mange penge investeret.

Fondene vælter ikke
Mange har gået og ventet på, at kapitalfondene skulle blive ramt af krisen. Nogle har ligefrem frygtet, at fondene kunne komme til at vælte som dominobrikker, i takt med at deres investeringer mistede værdi. Foreløbig er det dog ikke sket. Man har set adskillige kapitalfondsejede virksomheder i problemer, uden at det har fået fundamentet under fondene til at vakle.

Isoleret set, burde nogle af fondene måske være væltet, men ironisk nok er bl.a. skyhøj gældsætning med til at holde hånden under fonden. Årsagen er den simple, at långiverne, ikke mindst bankerne, holder fondene kørerne af frygt for at skulle realisere store tab. Så hellere skyde ekstra midler ind i en periode, for at se, om den økonomiske situation retter sig.