Kapitalfond gransker Scientology-forbindelse inden opkøb

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: JOHN THYS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Dagens nyhedsoverflyvning har naturligvis et øje på udnævnelsen af Caroline Dybeck Habbe til finansdirektør i A.P. Møller - Mærsk, men derudover skal vi tage et kig på en anden Mærsk-satsning. Erhvervsikonet har nemlig søsat et nyt fjernevarmeeventyr, og alle mand skal til pumperne.

Derudover skal vi en tur i Parken, som er blevet belønnet for en ekstraordinær betjening, og ikke mindst en tur til Disney-land, hvor der er interessante rokader på direktionsgangen.

Men vi begynder med en kapitalfond, der måtte stikke snuden i medarbejdermanualen.

1
Ansattes manual var inspireret af Ron L. Hubbard

Og hvem er så det? Ron L. Hubbard er grundlæggeren af den omdiskuterede religion Scientology og samtidig en figur, der har spillet en rolle i forbindelse med salget af IT-virksomheden Prodata, skriver Børsen.

Johan Kühl, partner i Polaris

»Selvfølgelig har det været et tema, og det er noget, som vi har boret i.«


Foruden en medarbejdermanual inspireret af Scientology-stifteren skulle flere af virksomhedens ledende ansatte have et tilhørsforhold til bevægelsen. Et forhold, der ifølge kapitalfonden Polaris, skulle have indgået i købsprocessen.

»Selvfølgelig har det været et tema, og det er noget, som vi har boret i. Lad mig slå fast, at vi naturligvis støtter fuldt op om religionsfrihed, men samtidig er det vigtigt, at vi ikke køber en virksomhed, der på nogen måde hænger sammen med et eller andet. Men vi er helt komfortable i det her tilfælde,« siger Polaris-partner Johan Kühl til avisen.

Ifølge adm. direktør i Prodata, Søren Rode, har selskabet tidligere haft en tendens til at rekrutterer »i egen andedam«, men han understreger, at virksomheden i dag er »100 procent sekulær«.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
A.P. Møller går efter varmt vand

Det er alle mand til pumperne, når A.P. Møller Holding og Danfoss danner et partnerskab i jagten på et nyt fjernvarmeeventyr. De to hæderkronede virksomheder skal nemlig i gang med en ny satsning, der går ud på at bore kilometer ned i den danske undergrund.

Målet er at nå tilstrækkelig langt ned, til at vandet kan fungerer som et massivt fjernvarmesystem i form af geotermi, og potentialet er stort nok til at Mærsks holdingselskab nu skyder et milliardbeløb i projektet.

»Vi ser et kæmpe potentiale, hvor vi kan bruges vores kompetencer fra Maersk Oil til at sætte geotermi i spil. Vi ser, at der er et hul i markedet, hvor varmesektoren har investeret tungt i biomasse,« forklarer Samir Abboud, der er ansvarlig for geotermi i A.P. Møller - Holding.

Læs historien om det nye boreeventyr her (Kræver abonnement)

Business anbefaler

3
Verdens bedste betjening fås i Parken

I går aftes blev restaurationsbranchens prestigefyldte verdensrangliste »World 50 Best Restuarants« uddelt. Mens danske Geranium fortsat ligger på en 19. plads, modtog det danske spisested samtidig særprisen for »Art of Hospitality« - eller groft sagt: Den bedste betjening.

Servicen i Telia Parkens gourmetrestaurant er dog ikke det eneste, der gør Geranium speciel. Spisestedet er også det eneste i Danmark, der stråler med tre Michelinstjerner. Antallet af de eftertragtede stjerner er kun blevet flere på den danske madhimmel over de senere år - og samtidig er flere af de danske restauranter begyndt at vise sorte tal på bundlinjen.

Hvad der imidlertid også får Geranium til at skille sig ud er tre andre funklende gastronomiemblemer. Restaurantens medejer Rasmus Kofoed er nemlig samtidig den eneste i verden, der har vundet både guld, sølv og bronze i verdensmesterskaberne for kokke, Bocuse d’Or.

4
Generationsskifte hos Disney

Han bor i bogstavelig talt i et træhus. Hun har tidligere omtalt sig selv som »en fløjtespillende orkesternørd«.

Det nye makkerpar, der fremover deler titlen som kreative direktører i underholdningsgigantens to animationsstudier virker som taget ud af målgruppen.

De to nye chefer på direktionsgangen er 49-årige Pete Docter, der overtager Pixar Animation Studios, og 46-årige Jennifer Lee, som fremover skal stå i spidsen for Walt Disney Animation Studios. Mellem sig har de publikumssucesser, som »Up«, »Monsters Inc.« og »Frozen«, skriver The New York Times.

Tilsammen repræsenterer de et generationsskifte i animation i Disney-koncernen, hvor animationsfilm bliver en stadig større del af Disneys aktiviteter - senest set med premieren på »De Utrolige 2«, der genererede en omsætning på lige under 1,2 milliarder kroner. Det svarer nogenlunde til driften af 28,5 mellemstore folkeskoler i et år.

Både Jennifer Lee (th.) og Pete Docter (tv.) fik pæne ord med på vejen. Disneys formand Alan Horn, anerkendte både Docter som en »genial kreativ styrke«, mens Lee fik skulderklap for at bringe en »modig vision« og »et nyt og spændende perspektiv« til jobbet. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK RALSTON, ROBYN BECK.

Docter og Lee overtager pladsen fra animationsikonet John Lasseter, der tidligere på året blev viklet ind i #MeToo-kampagnen, der tog gennem Hollywood.

Efterfølgende offentliggjorde Lasseter, at han ville tage et halvt års orlov - en orlov, som han ikke vender tilbage fra.

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen peger her på tre ting, man bør holde øje med på markederne i dag:

  • Der er pengepolitisk topmøde i Portugal, når cheferne fra FED, Bank of Japan og ECB holder taler i dag. De 3 økonomier er hver deres sted i pengepolitikken. USA har hævet renten mange gange og kommer til at fortsætte. Japan har stadig hverken tilstrækkelig vækst eller inflation til at gøre det samme og i Europa har ECB lige afgivet en musketered om at holde renterne uforandrede de kommende 12 måneder, mindst. Måske vil centralbankcheferne under mødet tænke højlydt over, hvordan de globalt ser inflationen udvikle sig. Det har betydning for inflation og renter og dermed også for aktie- og boligejere.
  • Trækker Donald Trump det næste kort og pålægger told for kinesiske varer for 200 mia. USD, vil det i alt svare til at halvdelen af den kinesiske eksport til USA vil være toldbelagt. Det er et markant skridt og mon ikke selv Donald Trump tænker sig ekstra godt om før han gør det?. Investorerne er nervøse for hvad og hvor stort det næste tiltag fra USA bliver. Det er ikke mindst det som har gjort, at aktiekurserne og obligationsrenterne har været under pres de seneste dage
  • Genmab har her til morgen offentliggjort salgstal som viser en vækst måned til måned på 12 % og en stigning på 51 % i forhold til maj 2017. De seneste måneder har Genmabs aktiekurs været på hælene, men salgstallene understreger, at der fortsat er et godt og solidt momentum i salget. Kan salgstallene stille de krævende investorer tilfredse?

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ligger med en nervøs, men dog positiv undertone onsdag morgen.

De kinesiske aktiemarkeder falder fortsat, men dog langt fra i samme hastighed som prægede tirsdagens storudsalg, mens udsigten til en total kinesisk-amerikansk handelskrig lægger en dæmper på resten af de asiatiske aktier, selv om de klarer frisag med et beskedent plus. / ritzau finans /

  • Nikkei 225: +0,2%
  • Hong Kong Hang Seng: +0,3%
  • China Shanghai Composite: -0,6%
  • Sydkorea KOSPI: +1,2%