Kapitalfond får gennembrud i Kina

Den amerikanske kapitalfond Blackstone er i færd med at indtage en nøglerolle som rådgiver for Kinas regering efter at have indlemmet et kinesisk statsselskab i sin ejerkreds. Fonden rådgiver i slaget om hollandske ABN Amro.

Den store, amerikanske kapitalfond Blackstone lukkede tidligere i år kineserne indenfor i ejerkredsen. Det træk tegner allerede nu til at blive et lukrativt bekendtskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters
Verdens største kapitalfond, amerikanske Blackstone, som herhjemme er medejer af telekoncernen TDC, har formentlig begået alletiders scoop ved at lempe den kinesiske stat ind i sin ejerkreds.

Da Blackstone i sidste måned lod en del af sin gigantiske pengetank notere på børsen i New York, købte et statsejet kinesisk investeringsselskab en aktiepost på næsten 10 procent i en separat handel. Dog uden stemmeret. Samarbejdet har ikke alene sikret Blackstone en særdeles høj profil på verdens største vækstmarked. Lige nu rådgiver Blackstone den kinesiste stat i det, der kan vise sig at blive årets største internationale handel. Salget af den hollandske storbank ABN Amro. Den britiske bank Barclays har netop forhøjet sit bud til i alt 502 milliarder kroner for den hollandske bank med hjælp fra en bank i Kina, China Development Bank.

Den statsejede kinesiske bank forventes at købe en aktiepost i Barclays på 3,1 procent med mulighed for op til otte procent af aktierne i den britiske storbank, hvis det lykkes at overtage hollandske ABN Amro. Det vil i så fald blive Kinas største oversøiske investering nogensinde. Og for Barclays kan partnerskabet selvsagt vise sig at indeholde uanede muligheder i Kina.

Den kinesiske udviklingsbank har som formål at støtte regeringens politik, og bankens partnerskab med Barclays synes at have gået ualmindeligt hurtigt, hvilket har bekræftet analytikere i, at den kinesiske regering kan handle prompte, når der viser sig strategiske muligheder.

»Det (partnerskabet mellem Barclays og China Development Bank, red.) vil blive betragtet som en markant begivenhed på de globale markeder. Det er uden sammenligning den største eksterne investering, Kina nogensinde har foretaget,« siger Barclays topchef John Varley.

Blackstones tilstedeværelse i Kina og kapitalfondens forbindelser til regeringen forventes at få kolossal betydning ved kommende storopkøb og fusioner. Partnerskabet mellem China Development Bank og Barclays har allerede sikret Blackstone en plads på top fem over rådgivere inden for opkøb og fusioner i Kina i år.