Kapitalfond: En fordel at investorer holder igen

Partner i kapitalfonden Nordic Capital, Christian Dyvig, kalder det et sundhedstegn, at investorerne holder igen med at låne penge ud til gældshungrende kapitalfonde. .

Sundt og fornuftigt. Det er de ord, som partner i kapitalfonden Nordic Capital, Christian Dyvig, bruger, når han skal beskrive investorernes manglende appetit på at låne penge til risikobetonede kapitalfonde.

Christian Dyvig, der er leder af Nordic Capitals danske kontor, mener, at visse kapitalfonde er begyndt at basere deres virksomhedsopkøb på større lån end godt er. Det er derfor kun fint, hvis investorerne stopper op, lyder meldingen.

»Problemet kan opstå, hvis man køber et selskab, der ikke udvikler sig efter planen. Så kan en høj belåning betyde, at man kommer under finansielt pres. Det er et sundhedstegn, hvis belåningsgraden kommer tilbage på det lidt lavere niveau, som vi tidligere har set,« siger Christian Dyvig.

Lav belåningsgrad
Nordic Capital er en af Nordens største kapitalfonde og ejer i Danmark bl.a. Falck, Kompan, Nycomed, Sonion og Dangaard Telekom. Kapitalfonden er kendt for at basere sine opkøb på en relativ lav belåningsgrad sammenlignet med mange udenlandske kapitalfonde. Af samme grund venter Christian Dyvig heller ikke, at Nordic Capital vil få problemer med at hente penge til nye opkøb.

»Det vil ikke påvirke os, at investorerne i øjeblikket holder igen med de risikofyldte lån. Det er kun et problem, hvis man har meget høj belåningsgrad. Vi vælger i forvejen aldrig at basere vores opkøb på maksimal gældsætning, da vi skal have kapital til fortsat at ekspandere,« siger Christian Dyvig.

Sund korrektion
Han mener, at det ligefrem kan blive en fordel for Nordic Capital og andre nordiske kapitalfonde, at bankerne er blevet mindre villige til at låne penge ud. Det kan nemlig betyde lavere priser for virksomheder verden over, når mulighederne for at låne penge begrænses.

»Risikoen for at betale for meget for virksomhederne bliver mindre. Man kan tale om sund og naturlig korrektion af lånemarkederne,« siger Christian Dyvig.

De internationale investorers tilbageholdenhed kommer, efter at flere amerikanske banker og kreditforeninger er ved at få problemer med boliglån til kunder med lav kreditværdighed. Der er stor bekymring over en stor gruppe potentielt dårlige betalere, og nervøsiteten i markedet er så småt begyndt at sprede sig til andre områder. Det er nemlig ofte de samme investorer, som investerer i risikofyldte boliglån og i lån til højt forgældede kapitalfonde. Derfor forsvinder likviditeten i højrisikomarkedet i øjeblikket som dug for solen.