Kan Danmark tage et industrielt kvantespring?

På ti år har Danmark mistet 180.000 industriarbejdspladser, og forskning og udvikling flytter også ud. Men vi skal fastholde den avancerede produktion i Danmark, siger eksperter og politikere nu. Det kræver nye produktionsmetoder og investering i ny teknologi.

Produktion af Martin produkter i Frederikshavn elektronikmekanikere arbejder på de sidste detaljer Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen
Når vi i dag går ind i et printerrum, er det som regel for at hente en tak papirer, vi har printet ud, fordi vi stadig ikke kan undvære at se visse ting på tryk.

Men i avancerede arkitektfirmaer spytter printeren tredimensionelle modeller af nye huse og bygninger ud. De mest moderne produktionsvirksomheder kan i dag producere prototyper af sko og kjoler i plastic og nylon via 3D-printeren, der hænger tæt sammen med CAD, computer aided design, som er den software, produkterne udvikles i.

Det er et eksempel, hvordan nye teknologier vinder indpas i danske virksomheder og er med til at revolutionere den traditionelle produktion.
 

 
Men brugen af disse materialer kræver en dybtgående viden om materialeteknologi og produktionsformer. Derfor ser man også i flere virksomheder, at  designere, ingeniører og produktionsfolk samles under samme tag for at øge innovationen og effektiviteten i udnyttelsen af de nye materialer.

I de sidste 10 år har Danmark mistet 180.000 industriarbejdspladser. Hen over de seneste 15-20 år er produktionen blevet outsourcet eller offshoret.

14.000 job til udlandet

Siden finanskrisen i 2008 er det gået rigtigt stærkt. Så stærkt, at selv politikerne er begyndt at reagere. For i takt med at produktionsarbejdspladserne forsvinder, rykker også forskning og udvikling ud på de lokaliteter, hvor produktionslinjerne står. Det sker i gennemsnit otte år efter, at produktionen er blevet flyttet.Ekspert i globalisering og produktion, professor Torben Petersen fra CBS, anslår, at der hvert år flyttes 14.000 danske job til udlandet. Udviklingen forstærkes af, at servicevirksomheder nu i vidt omfang også flytter ydelser som it, regnskabsfunktioner og callcentre til lande med lavere omkostningsniveau.

 Eksperterne er enige om, at man bliver nødt til i et vist omfang at fastholde produktion i Danmark. Ikke masseproduktion, for den er for længst tabt for Danmark. Men den avancerede produktion, der foruden at skabe værdi samtidig fungerer som et centralt led i produktudviklingen. Man kan ikke bryde værdikæden helt, for så forsvinder alle arbejdspladserne.

 Men selve behovet for nærhed i produktudviklingen kan ikke på længere sigt fastholde den avancerede produktion i Danmark, hvis vi ikke gør noget aktivt for at sikre den. Det handler ifølge David Meyer, koncerndirektør i Velux,  ikke så meget om forskning og indførelse af nye produktionsmetoder. ”Det handler dybest set om, at vi forbedrer vores lønkonkurrenceevne over en årrække, så vi kommer til at matche det niveau, der findes i England eller Tyskland. Der er ingen anden vej.”

Læs Specialrapport om dansk industriel produktion i Berlingske Business Magasin torsdag 30. august 2012.