»Kampen om vidensarbejds- pladserne starter i industrien«

Danmark kan ikke leve udelukkende af højtspecialiserede vidensjob, understreger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen. Han vil senere i år fremlægge en dansk industristrategi, der skal bane vejen for flere arbejdspladser i industrien.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen mener, det er muligt at gribe opsvinget med den vækstplan, regeringen kom med før sommerferien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis industriarbejdspladserne rykker ud af Danmark, rykker mange af vidensjobbene med. Efter en længere årrække med massive tab af danske industriarbejdspladser er der derfor brug for at samle erfaringerne og idéerne til, hvordan vi bevarer og tiltrækker job i fremstillingsindustrien.

Meldingen kommer fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, der fastslår, at der er brug for nye initiativer og en samlet strategi for at fastholde danske industriarbejdspladser i fremtiden.

»Den internationale kamp om vidensarbejdspladserne starter i industrien. Tingene hænger sammen, for man skal kunne afprøve visioner og idéer i praksis. Nu skal vi have samlet alle tanker i en industristrategi, som gerne skal være klar i år,« siger Henrik Sass Larsen.

Læs også: Topchefer: Det bør en industristrategi indeholde

Det er meningen, at den nye strategi skal fokusere på en lang række rammebetingelser, der har indflydelse på muligheden for at fastholde og skabe industriarbejdspladser fremover. Henrik Sass Larsen kan dog endnu ikke afsløre mange detaljer, da arbejdet er meget tidligt i processen.

Større vægt på industrijob

Det store politiske fokus på industriarbejdspladser kommer, efter at Danmark gennem de seneste 20 år har mistet over 170.000 industriarbejdspladser. For et lille årti siden fyldte tabet af industriarbejdspladser derimod ikke meget på Christiansborg, hvor politikerne lagde mere vægt på, at Danmark skulle satse på vidensjob i den internationale arbejdsdeling. Danmark skulle satse på forskning, udvikling, design og markedsføring, mens der var mindre bekymring over udsigten til, at jobbene i fremstillingsindustrien forsvandt til andre lande.

Nu lægger stadig flere Christiansborg-politikere, herunder regeringens økonomiske ministre, stor vægt på, at Danmark ikke kan leve af viden alene. Henrik Sass Larsen fremhæver også, at der ofte springer udvikling og vidensjob ud af mange produktionsarbejdspladser.

»Det kan ofte være en fordel af have produktion og udvikling tæt på hinanden. Nu har man i 00erne tabt den helt store kamp om udflytning til Østeuropa og Kina. Men nu kommer man ind i en ny fase, som vi også ser det i Tyskland. Der bliver fortsat automatiseret mere, og lønandelen af virksomhedernes samlede omsætning vil blive formindsket. Derimod vil betydningen af vidensindhold også blive øget i mange industrivirksomheder, og det giver os nogle nye muligheder for at tiltrække produktionsjob,« siger Henrik Sass Larsen.Kommer vi uden om lavere skatter og afgifter på længere sigt, hvis vi vil fastholde mange industriarbejdspladser i Danmark?

»Jeg mener faktisk, at det er muligt at gribe opsvinget med den vækstplan, som vi kom med før sommerferien. Det er muligt at producere varer, der kan afsættes på verdensmarkedet, med den skattesats, som vi har i Danmark. Det er altså langtfra den eneste kur, men jeg kan omvendt ikke afvise noget i fremtiden.«

Input til virksomhederne

Initiativet til en dansk industristrategi bliver modtaget positivt af professor på Center for Industriel Produktion (CIP) på Aalborg Universitet, John Johansen. Han mener, at det er vigtigt, at en industristrategi kommer til at handle om langt mere end blot industriens omkostninger. Den skal også give input til, hvordan virksomhederne kan optimere arbejdsprocesser og produktion.

»Den kan f.eks. indeholde eksempler på, hvordan industrivirksomheder har formået at tænke i nye processer og udnyttet den viden, der ligger i produktionen. Vi skal tænke på fremstillingsvirksomheder som videnscontainere. Vi kan leve af at blive bedre til at forstå, hvordan vores produktion kan være med til at skabe nye produkter,« siger John Johansen.

Han fastslår dog, at en industristrategi også bør omhandle forbedrede rammebetingelser som f.eks. mere målrettede uddannelser.

»Man kan f.eks. lave eliteuddannelser på bestemte områder, som industrien kan nyde godt af. Vi mangler viden på nogle af områderne for at kunne skabe mest mulig værdi og få nye idéer fra produktionen,« siger John Johansen.

Meldingen om en ny industristrategi kommer efter den seneste uges debat om tab af arbejdspladser i kølvandet på en kreativ lønaftale i Danish Crown. Her foreslog tillidsfolkene i sidste uge, at arbejderne går ned i løn for at redde arbejdspladser. Forslaget indebærer, at de sparede lønmidler skal gå til at optimere svineproduktionen.