Kammeradvokaten udelukker tjenstligt forhør af Skat-chefer

Der er ikke grundlag for at gennemføre såkaldte tjenstlige forhør af tre hjemsendte chefer i Skat, vurderer Kammeradvokaten. Samtidigt konkluderer Statens advokat, at der var uklarhed om, hvem der havde ansvaret for udbytterefusion i Skat.

Kammeradvokaten har netop konkluderet, at der ikke er juridisk grundlag for at indlede et tjenstligt forhør af tre hjemsendte embedsmænd fra Skat, og at der desuden har været uklarhed om ansvarsfordelingen i Skat. »Det er helt afgørende, at vi i det nye skattevæsen får gjort det krystalklart, hvem der har ansvaret for alle områder,« udtaler skatteminister Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

De blev udpeget som syndebukke i den milliardstore skandalesag om uretmæssig refussion af udbytteskat, men nu har Kammeradvokaten netop konkluderet, at der ikke er grundlag for at indlede et såkaldt tjenstligt forhør af tre hjemsendte chefer fra Skat. Myndigheden har valgt at følge Kammeradvokatens anbefalinger.

»Når Kammeradvokaten ikke finder, at der er juridisk grundlag for tjenstlige forhør, må jeg tage SKATs beslutning til efterretning”, siger skatteminister Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse.

Et tjenstligt forhør indledes, hvis der er mistanke om, at en tjenestemand ikke »samvittighedsfuldt overholder de regler, der gælder for stillingen,« som det fremgår af en beskrivelse fra Justitsministeriet. Her har Kammeradvokaten altså konkluderet, at der ikke er juridisk grundlag for at indlede den slags forhør.

Det var en intern revision gennemført af Skat selv, der i september 2015 fik daværende direktør i Skat, Jesper Rønnow Simonsen, til at hjemsende de tre chefer i Skat.

»I svindelsagen med udbytteskat er der tale om et ledelsesmæssigt svigt fra flere ledere og på flere niveauer,« udtalte Jesper Rønnow Simonsen dengang i en pressemeddelse og fortsatte: »Der er tale om et uforståeligt stort beløb, der uretmæssigt er blevet udbetalt. Det er en yderst alvorlig sag, og derfor har jeg i går hjemsendt en række chefer.«

Skandalen om udbytteskatten beløber sig 12,3 mia. kr., og når Kammeradvokaten nu konkluderer, at der ikke kan indledes tjenstlige forhør af de tre embedsmænd, så rejser spørgsmålet sig, hvem der så er skyld i den milliarddyre skandale.

Kammeradvokatens undersøgelse placerer ifølge Skats pressemeddelese ikke noget entydigt ansvar, men konkluderer, at der på tværs af Skat var generelt uklarhed om, hvem der havde ansvaret for hvad. Samtidigt konkluderer Statens advokat, at udbytteområdet har været præget af mangel på ressourcer.

»Den her forfærdelige sag understreger, at der har været al for uklar ledelse og svævende ansvar i SKAT. Det, som er foregået, er dybt kritisabelt, og jeg mener, at det er komplet uforståeligt, at ingen i SKAT tilsyneladende har haft overblik over det her område. Derfor er det helt afgørende, at vi i det nye skattevæsen får gjort det krystalklart, hvem der har ansvaret for alle områder. Vi skal ikke igen stå i en situation, hvor kriminelle stikker af med milliarder, mens det juridiske ansvar efterfølgende blafrer i vinden,« siger skatteminister Karsten Lauritzen, der har addresseret ressourcemanglen på udbytteområdet ved at mangedoble antallet af ansatte i handlingsplanen »Skat ud af krisen.«