Kalender: Her er de vigtigste begivenheder i 2020

Brexit, amerikansk præsidentvalg og overenskomstforhandlinger i Danmark. 2020 tegner til at blive et spændende år for alle, der interesserer sig for økonomi og erhvervsliv.

Tegning: Henrik Kiær Fold sammen
Læs mere

Januar

Storbritannien forlader EU. Den oprindelige plan var, at Storbritannien skulle træde ud af det europæiske samarbejde 29. marts 2019. Men udtrædelsesdatoen er blevet udskudt flere gange og hedder nu 31. januar 2020. En overgangsordning sikrer dog, at handelsforholdet mellem EU og Storbritannien forbliver uændret frem til udgangen af 2020.

Tegning: Henrik Kiær Fold sammen
Læs mere

Verdens magtelite samles i den schweiziske bjergby Davos, der traditionen tro danner rammen om World Economic Forum (WEF). Når de omkring 3.000 regeringschefer og erhvervsledere mødes, vil klima og bæredygtig vækst stå på programmet.

Februar

I februar går den danske regnskabssæson for alvor i gang. Årsrapporterne vil utvivlsomt vise, at 2019 blev et godt år Danmarks største børsnoterede virksomheder – det har kvartalsrapporterne allerede givet et solidt praj om. Mere interessant bliver det at læse virksomhedernes forventninger til 2020. For vil de halvsløje udsigter for europæisk økonomi få virksomhederne til at holde igen med nyansættelser og investeringer?

Marts

2.900 delegerede mødes til den årlige folkekongres i Folkets Hus i Beijing. Formålet med folkekongressen er at gøre status over det seneste år og udstikke retningen for det kommende år. Ved den seneste folkekongres lancerede de kinesiske magthavere en større økonomisk stimulanspakke for at understøtte landets økonomi.

April

Hundredtusindvis af lønmodtagere i Danmark får ny overenskomst i foråret – mange pr. 1. marts, andre pr. 1. april. Årets overenskomstforhandlinger begynder allerede i januar, men den slags forhandlinger har jo en tendens til at trække ud, så vi skal nok hen i foråret, før en aftale falder på plads.

Maj

Arbejdernes kampdag – 1. maj – falder på en fredag. Dermed burde der være god mulighed for at fejre nye overenskomster med en forlænget weekend.

Tegning: Henrik Kiær. Fold sammen
Læs mere

Juni

Centralbankchefer fra hele verden mødes til deres årlige symposium i den portugisiske by Sintra. Ved mødet i 2019 overraskede daværende chef for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, alle ved kraftigt at signalere, at nye pengepolitiske lempelser var på vej. Det gik ikke ubemærket hen på de finansielle markeder.

Europamesterskabet (EM) i herrefodbold begynder. Indrømmet, fodbold falder lidt uden for kategori i denne kalender – og så alligevel ikke. Fodbold er blevet big business. Men for første gang siden 1988 vil Carlsberg dog ikke være storsponsor ved EM. I stedet er konkurrenten Heineken blevet sponsor ved slutrunden, hvor der også vil blive spillet kampe i Danmark.

Tegning: Henrik Kiær. Fold sammen
Læs mere

Juli

I november er der præsidentvalg i USA. Mens meget tyder på, at den siddende præsident, Donald Trump, bliver Republikanernes kandidat, er spillet om at repræsentere Demokraterne stadig fuldstændig åbent. Først ved en partikongres i juli ventes Demokraternes kandidat endelig udpeget.

August

Mens det er småt med – endnu planlagte – begivenheder, der kan rykke de finansielle markeder hen over sommeren, er der masser af begivenheder i sportens verden. Mens EM i fodbold går ind i den mere afgørende fase, lyder startskuddet til Tour de France i slutningen i juni. Og fra slutningen af juli og ind i august udfolder De Olympiske Lege sig i Japans hovedstad, Tokyo.

September

Den absolutte top fra mange af landets største virksomheder samles til det årlige topmøde i Dansk Industri, DI.

Oktober

Verdensudstillingen i Dubai åbner 20. november. Det officielle Danmark deltager ikke i Verdensudstillingen, men dansk erhvervsliv vil være repræsenteret i »Den Danske Business Pavillon«.

November

Amerikanerne skal til stemmeurnerne for at vælge landets præsident i de kommende fire år. Historisk har udviklingen i økonomien spillet en betydningsfuld rolle for siddende præsidenters mulighed for at blive genvalgt. Derfor håber Donald Trump utvivlsomt på, at amerikansk økonomi kan holde kadencen ind i 2020.

Foto: Henrik Kiær.

Verdens mest magtfulde regeringschefer mødes til G20-møde i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh. Ved det seneste G20-møde, der blev afholdt i Osaka i Japan, blev USA og Kina enige om en våbenhvile i den indædte handelskrig mellem de to lande. Kort efter brød handelskrigen dog igen ud i lys lue.

December

Inden de danske folketingspolitikere kan gå på juleferie, skal kongerigets finanslov for 2021 på plads. I år lykkedes det regeringen og dets støttepartier at blive enige om en finanslov 2. december.