Kæmpe svindelsag sætter dommervagtens logistik på prøve

I stor aktion slog politiet tirsdag til mod 39 adresser i en kæmpe svindelsag. Onsdag er der grundlovsforhør.

Foto: Mads Claus Rasmussen.
Læs mere
Fold sammen

En time og cirka ti minutter.

Så lang tid tog det onsdag for en anklager at oplæse de mange sigtelser i en kæmpe svindelsag, som tirsdag så offentlighedens lys efter en stor politiaktion.

Her blev 18 personer anholdt og sigtet for skatte- og momssvindel for 440 millioner kroner efter en lang efterforskning, som politiet har døbt "greed", der betyder grådighed på engelsk.

11 af dem fremstilles onsdag i et grundlovsforhør i København, og anklagerens stemmebånd testes i den grad. Det drejer sig om i alt 21 forhold, og kataloget over sigtelserne fylder 28 sider.

Retslokalet er pakket til randen, og et større logistisk puslespil skulle gå op, før grundlovsforhøret kunne sættes i gang.

Først manglede der stole i lokalet, så kom en flok forsvarere ikke til tiden, og så skulle der indkaldes to forskellige tolke.

De sigtede er alle mænd. Størstedelen af dem har pakistansk baggrund, hvorfor en urdu-tolk blev tilkaldt.

En af mændene er fra Litauen, og han havde dermed også brug for en tolk.

Grundlovsforhøret var planlagt til at begynde klokken 9.30, men det var først omkring en time senere, at det kunne gå i gang.

Anklageren vil kræve lukkede døre i det videre forløb.

10 af de 11 sigtede i kæmpe svindelsag nægter sig skyldige.

Den 11. sigtedes forsvarer er endnu ikke dukket op, så det vides ikke, hvordan han forholder sig.

Ikke færre end 39 adresser blev ransaget i tirsdagens aktion, hvor efterforskerne også slog til i Tyskland. Indtil videre har politiet beslaglagt indeståender på diverse konti til en værdi af omkring 11 millioner kroner.

Også 1,5 millioner kroner i kontanter, otte luksusbiler og et stort antal kostbare smykker er blevet beslaglagt.

Der er ifølge sigtelsen tale om momssvig af særlig grov karakter begået over 11 måneder i 2015.

Her havde et firma blandt andet indberettet 581 kroner i moms. Det korrekte beløb skulle ifølge sigtelsen have været lidt over seks millioner kroner.

Ifølge sigtelsen unddrog de fire sig yderligere knap fire millioner kroner i moms og 21 millioner kroner i skat og arbejdsmarkedsbidrag.