Kæmpe læk er krudt i kampen for EU-love mod skattely

Formand for EU-udvalg for skattesnyd Jeppe Kofod (S) fryder sig over nye kæmpelæk om skattesnyd.

ARKIVFOTO. Bekæmpelse af skattely går den rigtige vej, men der skal ryddes helt op, mener EU-parlamentariker Jeppe Kofod. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: I EU-Parlamentet ser den danske parlamentariker Jeppe Kofod (S) med stor tilfredshed på en kæmpelæk på 11,5 millioner dokumenter, der sætter alt fra sportsstjerner til banker og statsledere i forbindelse med skattely i Panama.

Det skaber nemlig momentum i hans arbejde som formand for udvalget for skattesnyd.

- Jeg er sådan set glad for, at det offentlige pres via de her læk er med til at gøre mit arbejde lidt nemmere, siger Jeppe Kofod.

Allerede nu er nye regler dog måske på vej. De går blandt andet ud på, at landene hver især skal indberette virksomheders omsætning, indtjening, skattebetaling og medarbejdere til EU.

- Det er et forslag, der kommer lige om lidt, og det skal vi diskutere i parlamentet, siger han.

Samtidig blev et forslag om at fratage virksomheder, der findes skyldige i systematisk og gentagen skattesnyd, vedtaget af EU-Parlamentet sidste år, og det afventer nu officielt svar fra EU-Kommissionen.

Forslaget kom i kølvandet på den anden store lækagesag kaldet LuxLeaks, der afslørede skattesvindel i Luxembourg. Den sag blev ligesom søndagens læk, kaldet "PanamaPapers", afsløret af sammenslutningen af medier i ICIJ.

Jeppe Kofod anser det også som realistisk, at man i EU-Parlamentet vil se på et forslag om at sortliste skattelylande og områder som Panama, men det kræver, at et land som Danmark kæmper forrest.

Sådanne forslag har da også før mødt modstand fra borgerlige kræfter samt de lande, der har tjent godt på skattesnyderne.

- Det er et opråb til de 28 lande om nu at støtte det arbejde, vi har i parlamentet. Vi har længe arbejdet med det her, men vi synes, at landene har været meget fodslæbende i processen, siger udvalgsformanden.

/ritzau/