Kæmpe IT-brøler: Skatteoplysninger og CPR-numre blev gjort synlige for andre

Torsdag aften røg en stribe skatteyderes personlige oplysninger ud på nettet ved en fejl efter en fejl hos CSC. Aktuelt er TastSelv hos Skat lukket ned, men myndigheden forventer, at den er oppe og køre igen, inden man mandag åbner for tjek af årsopgørelse.

Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skat erfarede torsdag, at IT-leverandøren, CSC, har lavet en alvorlig fejl, der gjorde, at en mindre rådgivningsvirksomhed og dennes ca. 140 kunders oplysninger i en kort periode har været synlige for andre. Da fejlen blev opdaget, lukkede CSC for adgangen til systemet.  Det skriver Skat i en pressemeddelelse.

Hos CSC erkender man fejlen og beklager situationen:

»Jeg kan bekræfte, at der opstod en fejl i går, hvorefter vi lukkede for adgangen til det berørte system. Vi arbejder intensivt for at finde og rette fejlen hurtigst muligt. Jeg beklager naturligvis situationen,« forklarer Jørgen Jakobsen, nordisk direktør i CSC, i pressemeddelelsen

»Det er vigtigt for os, at borgere og virksomheders oplysninger bliver behandlet korrekt. Derfor bad vi vores leverandør om at lukke adgangen til TastSelv. Vi arbejder nu sammen med CSC på at udbedre og undersøge fejlen, men det er på nuværende tidspunkt for tidligt at sige noget konkret om, hvornår der bliver lukket op for adgangen igen,« siger Jørgen Wissing Jensen, kontorchef hos Skat.

Alle oplysninger og ændringer i TastSelv-systemet bliver logget. Derfor kan Skat se, hvis nogen har været inde og se eller ændre oplysninger hos andre end dem selv. De borgere, som har fået vist deres oplysninger for andre, vil Skat kontakte hurtigst muligt. Det er ulovligt at foretage ændringer i en anden borgers skatteoplysninger, og sådanne sager vil i yderste konsekvens blive overdraget til politiet.

Det er på nuværende tidspunkt for tidligt at sige noget om, hvornår der bliver lukket op for adgangen igen. Lækket kommer lige før danskerne her i weekenden kaster sig over Skats hjemmeside for at tjekke årsopgørelsen, og om de skal have penge tilbage i skat eller betale. Ifølge Skat er det forventningen, at man vil have åbnet op for adgangen til TastSelv inden mandag morgen.