Jyske håndværkere dropper turen over Storebælt

Flaskehalse. Højere efterspørgsel efter håndværkere i København falder sammen med, at der er færre til at udføre opgaverne.

Der er fart på byggeriet i alle dele af landet. Derfor er det ikke længere attraktivt for jyske håndværkere at køre langt efter opgaverne.

Det mærker man især i København, hvor ventetiderne på håndværkere i forvejen er de højeste i landet. Det fremgår af en undersøgelse fra Håndværksrådet.

- I takt med, at der også er blevet mangel på håndværkere i Jylland, vælger flere håndværkere at droppe turen over Storebælt og blive i nærområdet. Derfor er der ikke kun en højere efterspørgsel i hovedstaden, men også færre håndværkere til at udføre arbejdet, mener cheføkonom i Håndværksrådet Jakob Brandt.

Bedre tid på FynI hovedstaden kan stort set ingen håndværkere starte på en opgave af én uges varighed i løbet af 14 dage. På Fyn kan hver femte byggevirksomhed til gengæld afse tid i kalenderen inden for 2 uger.

- Boligprisernes himmelflugt er den primære årsag til, at byggeriet i dag har rasende meget at se til. Derfor ser vi også, at der i Hovedstadsområdet, hvor boligejerne har fået de største gevinster, er en tilsyneladende uslukkelig tørst efter håndværkere, siger Jakob Brandt, der forudser at manglen på håndværkere i hovedstadsområdet, kan tvinge forbrugerne til at bruge fynske håndværkere.

Vent til vinterMen om de fynske håndværkere overhovedet er interesseret er dog nok en helt anden sag.

- Det bedste råd, jeg kan give forbrugerne, er at gemme deres byggeprojekter til vintermånederne. Her er der traditionelt lavsæson i byggeriet pga. af vintervejret, men de fleste af forbrugernes byggeprojekter er jo indendørs og lader sig sagtens udføre i januar, pointerer Jakob Brandt.