Justitsminister drages ind i konkurscirkus

Avisen Danmarks serie om konkursrytteri, Det store tag-selv-bord, får nu Folketingets retsordførere til at kræve handling af regeringen. »Systemet er både hullet og naivt,« siger Karsten Hønge (SF).

Akrivfoto: Avisen Danmarks serie om konkursrytteri, Det store tag-selv-bord, får nu Folketingets retsordførere til at kræve handling af regeringen. »Systemet er både hullet og naivt,« siger Karsten Hønge (SF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted

Konkurser, hvor systemet bliver udnyttet til det maksimale, hvor statskassen bliver brugt som kassekredit, og kreditorer står tilbage med håret i postkassen. Bagmænd, der driver forretning på lade virksomheder gå konkurs for Skats regning, men ikke kan røres af myndighederne.

Avisen Danmarks afdækning af hele det cirkus får nu Folketingets retsordførere til at reagere med bestyrtelse og kræve, at der bliver sat ind med det samme.

Dansk Folkepartis Peter Kofod Poulsen beder nu justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om at indkalde alle erhvervs- og retsordførere til et møde om, hvor og hvordan der skal sættes ind.

»Vi kan ikke leve med at have indrettet os sådan, at folk, der udnytter systemet, ikke bliver ramt. Vi bliver nødt til at ruste op i Skat. De skal have flere redskaber at arbejde med,« siger han til avisen Danmark.

For tre år siden fik myndighederne et nyt våben til at ramme konkursryttere. Med konkurskarantæner bliver de nu frakendt retten til at lede selskaber. Det bliver omgået let ved, at konkursrytterne blot indsætter stråmænd som direktører i selskaberne. Konkurskarantænerne skulle oprindeligt evalueres i 2019, men det kræver Socialdemokratiet nu fremrykket, så der allerede nu skal ses på, om det er godt nok.

»Nu står det jo klart for os, at den model, vi valgte, ikke er tilstrækkelig. Artiklerne om konkursrytteri viser, at det lykkes for de mest skruppelløse at smutte uden om lovgivningen,« siger retsordfører Trine Bramsen (S) til avisen Danmark.

»Systemet er både hullet og naivt. Det giver op over for de mest kyniske. Det skal vi have sat en stopper for,« siger SF's retsordfører Karsten Hønge til avisen Danmark.

Han vil nu kalde ministeren i samråd i Folketinget.