Juraprofessor fejer Glistrup-bekymring af banen

Jørgen Glistrup advarer mod handel med egne aktier efter torsdagens dom i Parken-sagen. Ekspert afviser, at lovgivning om aktier er usikker.

Jørgen Glistrup advarer mod handel med egne aktier efter torsdagens dom i Parken-sagen. Ekspert afviser, at lovgivning om aktier er usikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Det var en overrasket Jørgen Glistrup, der torsdag blev idømt halvandet års ubetinget fængsel for at have manipuleret med aktiekursen i selskabet Parken Sport & Entertainment.

Den tidligere administrerende direktør i Parken advarer nu mod handel med egne aktier, fordi lovgivningen ifølge ham er usikker efter dagens dom i Østre Landsret.

»Den her dom stritter i den grad mod andre domme, der har været om kursmanipulation. Så det er ekstremt svært nu at være markeds­aktør på børserne. Jeg ville være meget, meget nervøs, hvis jeg var markedsaktør lige nu – om det er bank, investor eller andet. For det er helt uvist, hvad der nu er lovligt, og hvad der ikke er lovligt,« siger Jørgen Glistrup til Berlingske.

Det er Jesper Lau Hansen, professor ved Københavns Universitet og ekspert i børsret, uenig i. Han mener, at lovgivningen i hele forløbet med sagen om Parken har været tydelig: »Juraen har hele tiden været klar. Både i byretten og i landsretten. Man må gerne købe egne aktier, men man må ikke manipulere med kursen, og det er det, landsretten mener, at Parken og den tidligere ledelse har gjort i dette tilfælde,« siger han.

Han tilføjer, at dommen mod Parken og ledelsen er vanskelig.

»Diskussionen kan ligge i, hvor meget der er manipuleret med aktie­kurserne, og det er en vurderingssag, som kan være svær. Men lovgivningen er klar om, at det ikke er lovligt at manipulere med kursen,« siger Jesper Lau Hansen.

Parken Sport & Entertainment købte med Jørgen Glistrup i spidsen et større antal af egne aktier i en periode mellem 2007 og 2008. Handlen med aktierne blev ifølge de dømte brugt til virksomhedsopkøb og optioner til ledende medarbejdere og skete som følge af en generalfor­samlingsbeslutning.

Men Østre Landsret har nu vurderet, at opkøbet af aktierne også blev brugt til at manipulere kursen, og derfor er den tidligere ledelse i Parken idømt fængsel og selve selskabet idømt bøde.