Juraekspert bebrejder myndigheder i Irak-skandale

De danske myndigheder havde blåstemplet fremgangsmåden, lyder forsvaret fra virksomhederne i Olie for mad-skandalen. Derfor spiller de danske myndigheders rådgivning en nøglerolle i de kommende retssager, vurderer juraekspert.

Lars Bo Langsted mener, at de danske myndigheder spiller en helt central rolle i sagen om Olie for mad-skandalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske myndigheder vidste alt om handlen med Saddam Husseins styre. Derfor er det dybt uretfærdigt, at tretten danske virksomheder nu sidder på anklagebænken anklaget for bestikkelse og returkommision til den irakiske diktator. Sådan lyder det allermest udbredte argument blandt de tretten anklagede virksomheder, og de får nu støtte af jura-professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.

»Det, der især gør sagen interessant, er spørgsmålet om myndighedernes rådgivning. Flere af virksomhederne har jo tilsyneladende spurgt myndighederne om fremgangsmåden. Kan vi virkelig forlange mere af virksomhederne,« spørger Lars Bo Langsted.

Flere af virksomhederne havde flere gange spurgt Udenrigsministeriet om fremgangsmåden, og det er tvivlsomt om ministeriet dermed har levet op til sit rådgiveransvar.

»Det er noget, der tyder på, at de ikke har. Indtil videre har vi fået meget forskellige forklaringer fra virksomhederne og myndighederne, mens man jo kunne hæfte sig i, at det var svært at få en forklaring fra Udenrigsministeriet. Udenrigsministeriet i hvert fald ikke spillet en særlig pæn rolle i denne her sag, og spørgsmålet er om de overhovedet skal rådgive virksomheder på den måde,« konstaterer Lars Bo Langsted.

Myndighedernes ansvar ligegyldigt
Bagmandspolitiet, der fører sagen mod de tretten virksomheder, afviser dog, at myndighedernes ansvar har nogen som helst betydning for sagen mod de tretten virksomheder.

»Anklagemyndigheden siger, at det ikke har nogen betydning om fremgangsmåden var blåstemplet eller ej. Det kan bestemt diskuteres, men på den baggrund er det ikke uretfærdigt, at sagerne rejses,« siger Lars Bo Langsted.

Oprindelig var 21 danske virksomheder anklaget i Olie for mad-skandalen, der er blevet kaldt verdens største svindelskandale. Siden måtte de danske myndigheder droppe en straffesag mod virksomhederne, men Bagmandspolitiet har for nylig fået grønt lys til at konfiskere tretten virksomheders fortjeneste ved handlen med Saddam.