Julekrimi - kapitel 1: Døden under isen

Berlingske lancerer i dag de to første afsnit af en julekrimi skrevet af Berlingskes journalist og forfatter Birgitte Erhardtsen. Følg »Mord i banken« de kommende tre uger på hverdage.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En motionsløber klædt i sort krøb sammen bag hækken og betragtede skikkelsen gå ud på badebroen, lægge badekåben på en bænk, stille støvlerne og kravle nøgen ned ad stigen, ned på isen. Skikkelsen satte sig, stak fødderne i vågen og hoppede i. Løberen satte af sted.

Der var tyve meter hen over den øde strand og tyve ud på broen. Et fragtskib ude i sejlrenden havde sat fuld tryk på motoren, og larmen rullede ind over stranden og overdøvede føddernes gungren på brædderne.

Strækningen blev tilbagelagt på under ti sekunder, og i et spring var løberen nede på den knagende is. Skikkelsen i vandet havde ansigtet bortvendt mod solen i øst og så ingenting. Før det var for sent. Løberen hamrede sin behandskede hånd ned oveni hovedet og masede af al kraft. Den badendes hoved og skuldre forsvandt mellem de skvulpende isklumper i vågen.

Så fløj armene op af vandet. Fægtede vildt. Rev sig til blods på iskanten. Forsøgte at få fat. Men løberens armmuskler og kropsvægten bag var for stærk en modstander. Det iskolde vand trængte ind langs kanten af handsken og gennemvædede ærmet. Men den sortklædte holdt ud. Trykkede ned og ned og slog samtidig de kæmpende arme og hænder væk og forhindrede dem i at få fat i iskanten.

Fragtskibet larmede stadig, armene fægtede svagere og holdt til sidst op. Forsvandt ned i issuppen. Løberen blev ved med at trykke nedad og ind under isen. Skikkelsen lå stille i vandet. Som livløs. Drejede langsomt rundt under den halvt gennemsigtige isskorpe og drev lidt indad mod stranden. Så var den væk.

Den sortklædte flåede den gennemblødte handske af og åndede på sin kolde, våde hånd. Lynede jakken op og stak hånden ind under armhulen. Løftede det hætteklædte hoved og kiggede sig omkring. Mennesketomt. Skikkelsen i vandet var ingen steder at se. Så satte løberen af sted op mod huset.

Nede på stranden fortonede motorlarmen fra fragtskibet sig. Der var vindstille, og en dyb stilhed sænkede sig. Der var ingen tegn på menneskelig aktivitet bortset fra den lyseblå badekåbe på bænken på badebroen og støvlerne.

Det var en pragtfuld decembermorgen. Himlen var blå og skyfri, og solen skinnede som en kold kugle af ild og fik sne og rim på sand og tang til at gnistre. En måge landede elegant på badebroen og nærmede sig nysgerrigt badekåben, kiggede, hev lidt i den med næbet. Så mistede den interessen. Lettede og landede på isen ved vågen. Trippede lidt indad langs badebroen. Standsede og lagde hovedet på skrå, som fugle må gøre, når de skal se ordentligt med øjne placeret på hver side af hovedet.

Der var en klar plet i den snegrumsede, ujævne is. En mørk rund plet på en lille kvadratmeter, hvor isen var helt klar og glat og gennemsigtig. Nede i dybet kom hovedet af et menneske lidt efter lidt til syne. Nu var det helt tydeligt, og langsomt viste skuldrene sig også.

Mågen trippede lidt rundt og kiggede. Hakkede forsøgsvis i isen med det kraftige gule næb. Hovedet havde det hvide ansigt opad, og to vidtåbne øjne stirrede gennem den klare is. Op på mågen og op i den blå himmel og solen. Men øjnene så ingenting længere.

Mågen hakkede igen. Var tilsyneladende fascineret af de klare fristende øjne. Så opgav den og lettede.