Jubel over afskaffelse af udstationeringsskat

Dansk erhvervsliv jubler over, at regeringen og Enhedslisten vil genindføre de gunstige beskatningsregler for udstationerede danskere

Allerød-virksomheden Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC), der opfører og udvikler kraftværker over hele verden, har udstationeret omkring 70 danske medarbejdere – blandt andet i Arktis. Selskabets adm. direktør Anders Heine Jensen er meget tilfreds med, at »regeringen har lyttet til argumenter og forstået, at afskaffelsen af Ligningsloven § 33A ville få alvorlige konsekvenser for konkurrenceevnen og danske arbejdspladser.« Arkivfoto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk erhvervsliv skamroser regeringen, efter at finansminister Bjarne Corydon (S) har fastslået, at man vil skrotte de nye regler om fuld dansk beskatning af udsendte medarbejdere. Hermed får regeringen sat punktum for flere måneders heftig kritik fra mange sider.

»Jeg vil gerne kvittere for, at politikerne i denne sag har lyttet til argumenterne fra erhvervslivet. Det er meget positivt for Danmark, at der bliver fundet en løsning, så der stadigvæk vil være mange udstationerede danskere,« siger adm. direktør i cement- og mineralkoncernen FLSmidth, Jørgen Huno Rasmussen.

Han er af mange danske erhvervsledere, der de seneste måneder har kritiseret skatteændringen, som betyder, at mange udstationerede danskere skal betale fuld dansk skat. I de fleste lande omkring os er der gunstigere regler, og stribevis af topchefer har fortalt Berlingske, at de nye regler derfor ville føre til langt færre danske udstationeringer.

I en rundspørge foretaget af Berlingske Research i sidste måned svarede 18 store danske virksomheder, at de i gennemsnit ville droppe 70 procent af de danske udstationeringer på grund af den skærpede beskatning.

»Det glæder mig rigtig meget, at regeringen har lyttet til argumenterne. For os betyder det, at de kontrakter, som jeg har liggende på mit skrivebord uden underskrifter, nu kan underskrives. Jeg har fået mange tilbagemeldinger om, at medarbejderne ikke ville underskrive kontrakterne uden kompensation for den nye beskatning,« siger den adm. direktør i kraftværksselskabet BWSC, Anders Heine Jensen.

Ophedet diskussion

Regeringens melding kommer efter en ophedet diskussion om det forventede provenu af de nye skatteregler. Flere erhvervsorganisationer, økonomer og revisorer har tidligere vurderet over for Berlingske, at de skærpede skatteregler ligefrem ville give statskassen et samlet tab på grund af negative afledte effekter.

Ud over afskaffelsen af de skærpede beskatningsregler for udstationerede vil regeringen fjerne de udskælte fedt- og sukkerafgifter. Pengene findes ved at sænke personfradraget og ved at forhøje bundskatten med knap 0,2 procent. Selv om finansieringen ikke vækker begejstring i erhvervslivet, er initiativet alt i alt meget fornuftigt, lyder meldingen fra mange sider.

»Det er fantastisk godt for dansk erhvervsliv, og det er meget positivt, at vi har så ansvarlig en regering, der nu sætter handling bag sine ord om, at de vil støtte dansk eksport. Jeg har stor respekt for det store mod, det kræver at lave om på en fejlbeslutning,« siger Cowis topchef, Lars-Peter Søbye.

»Klogt og godt«

Carlsberg ønsker viceadministrerende direktør Jørn P. Jensen ikke at kommentere finansieringen, men han kalder genindførelsen af skattefritagelsen for udstationerede samt afskaffelsen af fedt- og sukkerafgifterne for »klogt og godt for Danmark.«

»Dansk økonomi er afhængig af eksport og muligheden for at udstationere medarbejdere på fornuftig vis. Det er ligeledes vigtigt at undgå afgifter som fedt- og sukkerafgifterne, der gør produkterne dyrere i Danmark og skader konkurrenceevnen,« siger Jørn P. Jensen.

De fleste virksomheder og erhvervsorganisationer vurderer, at de skærpede regler for udstationerede endnu ikke har nået at få en markant negativ effekt. Hovedparten af de danske virksomheder har nemlig afventet resultatet af den politiske debat, før de i større omfang ville begynde at erstatte udsendte danske medarbejdere med udstationeringer fra andre lande.

»Vi har heldigvis ikke nået at se de massive udflytninger af udstationerede job endnu. Mange virksomheder har været afventende, fordi man ville se, hvor den politiske diskussion bevægede sig hen,« siger direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører Henrik Garver.

I COWI fastslår Lars-Peter Søbye dog, at man – indtil regeringens nye udmelding – har erstattet samtlige udstationerede danskere med udlændinge på deres projekter.

»Så det har påvirket os definitivt i den periode. Derfor er der nogle medarbejdere, der ikke har været beskæftigelse til, men det afblæses nu,« siger han.

Hverken skatteminister Holger K. Nielsen (SF) eller finansminister Bjarne Corydon har ønsket at uddybe regeringens holdning på skatteområdet, før finansloven er på plads.