Jobtal fra USA overrasker stort

Den nye jobrapport fra USA får aktierne til at falde, selv om der er tale om bedre end ventede tal.

Foto: MIKE SEGAR. Jo bedre det begynder at gå med amerikansk økonomi, jo større er sandsynligheden for, at Federal Reserve vil lette foden lidt fra speederen og ikke længere stimulere økonomien helt så kraftigt med sin pengepolitik, som tidligere.
Læs mere
Fold sammen

Beskæftigelsen i USA steg i oktober med 204.000 uden for landbruget, hvilket var betydeligt mere end de 120.000, der var ventet på forhånd. Men aktierne falder på nyheden. Det samme gør mange metaller og andre råvarer. Til gengæld stiger den korte amerikanske rente, og det samme gør dollaren.

Årsagen er, at de gode tal øger sandsynligheden for, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, snart begynder at nedtrappe sine enorme opkøb af obligationer, der er på 85 milliarder dollar om måneden.

Jo bedre det begynder at gå med amerikansk økonomi, jo større er sandsynligheden således for, at Federal Reserve vil lette foden lidt fra speederen og ikke længere stimulere økonomien helt så kraftigt med sin pengepolitik som tidligere.

»Det passer meget godt med vores forventninger, som er, at Federal Reserve begynder at trappe ned til januar,« siger Ian Gordon, der er valutastrateg hos Bank of America.

"Selv om sandsynligheden for, at Fed påbegynder opbremsningen til december er steget, er det dog stadig usikkert, om de rent faktisk gør det. Meget vil komme til at afhænge af markedernes reaktioner, hvor rentestigninger i den kommende tid på stærkere nøgletal, kan få Fed til at ryste på hånden igen," skriver cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen, i en kommentar til jobtallene.

Hos Spar Nord venter cheføkonom Christian Mose Nielsen, at nedtrapningen fortsat ikke kommer før til næste år.

"Vi fastholder vores forventning om, at Fed påbegynder neddroslingen af deres opkøbsprogram i januar. Der skal dog fortsat ikke meget til, før marts bliver hovedscenariet. De kommende arbejdsmarkedsrapporter, inflationsrapporter og boligmarkedstal samt de amerikanske politikeres ageren vil afgøre timingen," lyder hans vurdering.

Også jobtallene for september var bedre end først oplyse, og blev revideret op til 163.000, fremgår det af tallene fra det amerikanske Labor Department i Washington.

Federal Reserve holder sit næste rentemøde den 17 til 18. december.

Fortsat falder den andel af den amerikanske vokse befolkning, der er i arbejde dog. Den er nu nede på 62,8 procent, hvilket er det laveste siden marts 1978. Den var oppe på 63,2 procent for en måned siden.

Den private beskæftigelse steg med 212.000, hvilket blandt andet skyldes flere job i bilindustrien. Men i detailhandlen steg beskæftigelsen også med 44.400 job. 

Derimod faldt den offentlige beskæftigelse med 8.000 personer.

De gennemsnitlige lønninger steg også med 0,1 procent fra måneden før til 24,1 dollar,l viser de nye tal.