Jobrapport lander svagere end ventet

Der blev skabt 138.000 job i USA i sidste måned. Det viser den amerikanske jobrapport for maj, som ikke har landbruget med i regnestykket.

Læs mere
Fold sammen

Selv om ledigheden i USA er på det laveste i en længere årrække, så bliver der skabt skuffende få nye arbejdspladser, lyder det fra flere økonomer oven på fredagens amerikanske jobrapport for maj.

Eksempelvis påpeger cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv, at der op til offentliggørelsen var forventet en jobskabelse på 185.000 nye arbejdspladser uden for landbruget.

- Dagens rapport var i det lys en kraftig skuffelse, da der kun blev skabt 138.000 nye arbejdspladser i USA fra april til maj. I tillæg til den lave jobskabelse i maj blev jobvæksten måneden før også revideret betydeligt ned, skriver Steen Bocian i en kommentar.

Tallet for april blev således nedrevideret til en jobskabelse på 174.000 fra en oprindeligt opgjort fremgang på 211.000.

Jobskabelsen i maj bidrog imidlertid til et fald i arbejdsløsheden til 4,3 pct. fra 4,4 pct. i april. Her havde økonomerne ventet en uændret opgørelse på 4,4 pct.

- Arbejdsløsheden i maj er det laveste i mere end femten år. Selv om farten på jobskabelsen er faldet betydeligt, så er arbejdsmarkedet blevet strammere.

- Med et så stramt arbejdsmarked er der helt sikkert grund til at forvente, at den amerikanske centralbank sætter renten op ganske snart og muligvis allerede på deres kommende møde senere på måneden. Men dagens tal giver lidt ekstra usikkerhed med hensyn til den præcise timing, skriver Steen Bocian.

Også cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea forventer, at den amerikanske centralbank - anført af den øverste chef Janet Yellen - stadig vil hæve renten på det næste rentemøde på trods af de blandede signaler fra arbejdsmarkedet.

- Det er svært at konkludere andet, end at arbejdsmarkedet fortsat er i fin form, og at ledigheden er på niveau med den strukturelle arbejdsløshed ifølge centralbanken. Det skal bemærkes, at der blot skal skabes omkring 100.000 nye job om måneden, for at det er foreneligt med, at der opretholdes fuld beskæftigelse.

- Der er derfor fortsat god grund til at vente, at Janet Yellen & co. sætter renten op med 0,25 pct.-point på mødet 13.-14. juni, skriver Helge Pedersen i en kommentar.

Den ledende rente i USA blev senest hævet i marts til 0,75-1,0 pct.

/ritzau/FINANS