Jobklausuler bliver ugyldige

Ny lov om jobklausuler træder nu i kraft for alle og gør klausuler i mange virksomheder ugyldige. Det kan koste virksomhederne dyrt.

Danske virksomheder, som har ansatte med jobklausuler, kan komme grueligt galt afsted, hvis ikke de allerede har fået tjek på at få klausulerne opdateret. Onsdag træder en ny lov om jobklausuler nemlig i kraft, og den indebærer, at eksisterende jobklausuler med ét slag er blevet ugyldige, med mindre de er aftalt med de ansatte inden for det seneste år. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten E&Ø.

Det betyder, at de ansatte med forældede jobklausuler frit kan tage kunder med sig ud af virksomheden, eller tage kolleger med sig, uden at skulle betale en bod for det.

Præcis hvor mange virksomheder, der nu står med ugyldige jobklausuler, findes der ikke tal på, men underdirektør i Dansk Erhverv Charlotte Vester mener, at mange virksomheder er uopmærksomme på, at det er nu, de gamle klausuler udløber. Loven om jobklausuler trådte i kraft for et år siden, men de virksomheder, der på det tidspunkt havde jobklausuler har fået et år til at udfase aftalerne eller indgå nye aftaler med de ansatte.

- Hvis man ikke lovliggør klausulerne, er der en teoretisk risiko for, at det vil være en mangel i ansættelsesbeviset, hvis man kører videre med de ugyldige jobklausuler. Så kan det i teorien give en godtgørelse, og derfor anbefaler vi vores medlemmer at sige dem op i stedet for bare at lade dem løbe ud i sandet, siger Charlotte Vester.

- ulha