Jobfesten buldrer afsted – se hvordan det går i din kommune

Der bliver flere job til danskerne, og beskæftigelsen sætter nye rekorder, men udviklingen er meget forskellig i de enkelte kommuner. Blandt andet er luftfarten slet ikke kommet på vingerne endnu.

Luftfarten er et af de områder, som ikke for alvor er kommet i gang igen efter corona. Det kan ses i Tårnby Kommune, hvor beskæftigelsen i juli i år ligger 22 procent lavere end i februar 2020. Det viser tal fra nye analyse fra Lederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadigt flere danskere kommer i job, og vi er ved at have lagt coronakrisen bag os. Men jobfesten er skævt fordelt rent geografisk, og det er langtfra i alle kommuner, at beskæftigelsen er tilbage på niveauet fra før coronaepidemien.

Det viser en analyse som Lederne har lavet. I analysen har Lederne brugt tal for beskæftigelsen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, og set på, hvordan beskæftigelsen er i de enkelte kommuner i juli i år målt i forhold til februar 2020. Tallene er lavet på baggrund af arbejdssted.

»Coronakrisen har været en krise i flere spor, og det ser vi stadig tydeligt, når vi zoomer ind på beskæftigelsesudviklingen i kommunerne. Luftfarten blev slået i gulvet, og vi har endnu ikke for alvor set flyindustrien komme på vingerne igen. Derfor er det heller ikke så overraskende, at arbejdsmarkedet i Tårnby stadig er hårdt ramt af krisen og formentlig vil være det, indtil vi på globalt plan har fået styr på epidemien, så vi igen kan rejse ud i verden,« siger cheføkonom hos Lederne Niklas Praefke, der har lavet analysen.

I ti ud af landets 98 kommuner var beskæftigelsen i juli stadig under niveauet i februar 2020.

Se her hvordan det er gået i din kommune.

Københavns Kommune har været hårdt ramt af krisen, men beskæftigelsen i juli i år er lige kommet tilbage og ligger én procent over niveauet i februar 2020. Det skyldes ifølge cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted en stor forskydning i branchesammensætningen i København.

Krisen i nogle brancher er blevet afløst af en mindre jobfest i andre.

»Der er sket nogle bemærkelsesværdige skift i branche sammensætningen. For eksempel er beskæftigelsen inden for hoteller og restauranter markant lavere end før krisen, og det samme gælder for transportbranchen,« siger Erik Bjørsted.

»Omvendt har der været jobfest i byggeriet, information og kommunikation samt inden for offentlig administration, undervisning og sundhed, hvor jobfesten i sidstnævnte branche sandsynligvis skyldes det høje coronaberedskab i form af testpersonale samt personale til smitteopsporing,« siger Erik Bjørsted.

Se her Danmarkskort over, hvordan det er gået.