Jobfest i den offentlige sektor

På et år er der ansat næsten 14.000 flere medarbejdere på fuld tid i landets kommuner. Det er en markant stigning, som kan presse kommuner og regioners økonomi.

En decideret jobfest er i gang i den offentlige sektor, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag. De seneste sammenlignelige tal fra Det Fælleskommunale Løndatakontor viser, at der fra marts 2008 til marts i år er ansat næsten 14.000 flere medarbejdere på fuld tid i landets kommuner og regioner, hvilket er en langt større stigning end normalt. Tallene er ikke påvirket af sidste års strejke.

I staten var der i årets første kvartal godt 4.000 flere fuldtidsansatte sammenlignet med samme kvartal i 2008. Alt i alt er der en vækst på 18.000 fuldtidsstillinger i det offentlige. Flere peger på, at finanskrisen medvirker til, at mange søger over i den offentlige sektor på grund af større tryghed og manglende job i den private sektor lige nu.

Det betyder ifølge Danske Regioner og Kommunernes Landsforening, KL, at kommuner og regioner kan få udfyldt ubesatte stillinger og i andre tilfælde få konverteret deltidsstillinger til fuldtidsstillinger. Både blandt økonomer og regeringspartiernes politikere er der betænkelige miner.

- Det er tal, som vi må tage meget alvorligt, og som er medvirkende til kommunernes pressede økonomi. Desværre har kommunalreformen endnu ikke udmøntet sig i stordriftsfordele, for i virkeligheden burde der være behov for færre hænder. Det viser også, at vi ikke løser velfærdsproblemerne blot ved at bevilge flere penge til at ansætte flere folk, siger de konservatives finansordfører, Mike Legarth, til Jyllands-Posten.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerlige tænketank Cepos advarer mod udviklingen, fordi det er svært at nedbringe den offentlige beskæftigelse igen.

/ritzau/