Jobfest bringer statskassen tættere på plus

Underskuddet på de offentlige finanser bliver markant mindre end forventet takket være fremgang på det private jobmarked.

Det er blandt andet jobboomet på det private arbejdsmarked som er med til at forbedre de offentlige finanser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Flere private job og økonomisk fremgang i virksomhederne bringer underskuddet på de offentlige finanser tættere på plus.

Det skriver Børsen i dag.

Det er tal fra Nationalbanken, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd baserer fremgangen på. Statskassen kan se frem til et underskud på 10 milliarder kroner i 2015, frem for det ventede minus på 25 milliarder kroner, som Økonomisk Redegørelse varslede i maj 2015.

»Det er et solidt tegn på, at konjunkturerne er ved at rette sig herhjemme, og det er bestemt ikke urealistisk, at vi kommer ud med et overskud på det offentlige finanser i år, hvis de gode takter fortsætter,« siger chefanalytiker i Arbejdernes Erhvervsråd, Frederik I. Pedersen.

Især den øgede besæftigelse fremhæves som en af årsagerne til de ekstra milliarder. Beregninger fra Danske Bank viser, at de offentlige finanser stiger med mindst 200.000 kroner, hver gang en person går fra offentlig forsørgelse til beskæftigelse. Det kan mærkes i statskassen, når 17.406 personer siden nytår er kommet i arbejde, også selvom dette tal skal nedjusteres til det halve, da der indgår deltidsansatte.

Analytikere i Danske Bank vurderer at jobboomet kan forbedre de offentlige finanser med omkring 5 milliarder kroner i år.