Jobcenter hyrer fodboldklub til at skaffe unge i praktik

Superligaklubben Randers FC har sendt klubbens 320 sponsorvirksomheder aktivt ind i kampen for at skaffe unge kontanthjælpsmodtagere praktikpladser og lære dem, hvad en arbejdsplads er.

Jacob Nielsen, adm. direktør i Randers FC, mener, at alle provinsbyer med en høj profileret sportsklub kunne gøre det samme som i Randers og gå aktivt ind i kampen for at få unge kontanthjælpsmodtagere i job ad den vej. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jobcenterchef Ole Andersen fra Randers Kommune er glad for, at næsten hver tredje af kommunens kontanthjælpsmodtagere kan forsørge sig selv seks måneder efter, at de har været i aktivering. Hemmeligheden er tæt kontakt til kommunens private virksomheder, og den tætte kontakt leverer bl.a. jobcentrets samarbejdspartner, byens fodboldklub Randers FC, som jobcentret har hyret som såkaldt anden aktør. Ideen har Ole Andersen og adm. direktør Jacob Nielsen fra Randers FC fostret i fællesskab.

Jobcentret i Randers Kommune har outsourcet en del af indsatsen for byens 18- til 30-årige kontanthjælpsmodtagere til Randers FC, og i slutningen af 2011 blev Randers FC Jobakademi med tre medarbejdere etableret. De unge indleder med et vejlednings- og afklaringsforløb ude på stadion i en af klubbens VIP-lounges.

»Det sikrer, at vi har noget at tale med dem om allerede ved første møde,« siger projektmedarbejder Charlotte Rahbech Sørensen.

På stadion risikerer de unge også at løbe ind i fodboldstjerner som Christian Keller og Jonas Kamper fra dag ét, og i øvrigt kan de bruge klubbens faciliteter som fitness-center. Det er også med til at sikre en positiv stemning. 150 unge er hele tiden i gang med et forløb. De unge tilhører den såkaldte matchgruppe 2, som omfatter borgere, som har problemer udover, at de er arbejdsløse.

Sponsornetværk virker

»Hvis der er nogen i Randers, der kender rigtigt mange virksomheder, så må det være FC Randers, som har 320 sponsorvirksomheder, som ifølge sagens natur er meget positive over for Randers FC. Ideen er, at Randers FC Akademiet tager hånd om de unge og får dem ud i praktik i virksomheder i sponsornetværket, så de enten kan få en uddannelse eller et arbejde. Det har vi haft rimelig god succes med kombineret med alt det andet, vi sætter i gang,« siger Ole Andersen, som oplyser, at det ud over jobakademiet er kommunens mål at få etableret 200 virksomhedscentre for kontanthjælpsmodtagere over 30 år. Det vil sige mentorvirksomheder, som er villige til at tage ledige i praktik.

Andre jobcentre har svært ved at finde mentorvirksomheder. Berlingske fortalte forleden om Furesø Kommune nord for København, som efter flere års indsats kun har en håndfuld virksomheder, som er klar til at tage unge kontanthjælpsmodtagere fra matchgruppe 2 i praktik.

Randers FCs administrerende direktør, Jacob Nielsen, er lige som Ole Andersen stolt af Randers FC Jobakademi.

»Det passer godt til klubbens værdier om at tage et socialt ansvar. Det er en fordel, at vi er så tæt på byens private virksomheder. Alene det, at en jobkonsulent kan ringe ud til en virksomhed i sponsornetværket, åbner døre,« siger Jacob Nielsen. »Er der områder, hvor det er svært at finde en praktikplads til en borger, så bruger jeg også mit eget netværk.«

Til bords med virksomhederne

Ud over sponsornetværket besøger 1.200 erhvervsfolk VIP-loungen, når Randers FC spiller kamp. Jobakademiet får stillet billetter til rådighed til de unge kontanthjælpsmodtagere, så nogle af dem får lejlighed til at sidde til bords med folk fra byens virksomheder.

Jacob Nielsen betegner samarbejdet med jobcentret som unikt, men lige til at kopiere for enhver dansk provinsby, som har en højprofileret sportsklub.»Det kunne jo f.eks. være Skjern Håndbold, som jo er et fyrtårn i byen,« siger Jakob Nielsen.

Randers FC Jobakademi vurderer, hvilke unge der skal sendes ud til hvilke virksomheder. Akademiet bistår også virksomhederne med papirarbejde og administration, der er forbundet med praktikopholdet.