Jesper "Kasi" Nielsen løfter sløret: Derfor gik det galt med Endless

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Godmorgen

Vi lægger torsdag ud med et godt råd. Man skal passe på med at anklage andre for mafiaaktivitet, hvis man ikke kan løfte bevisbyrden. Det risikerer fagforbundet 3F nu at sande på den hårde måde. Mere om det lige om lidt. Vi skal nemlig også forbi et par andre centrale overskrifter fra dagens aviser:

  • Løkke vil have danskerne til at arbejde mere - men danskerne vil arbejde mindre.
  • Det giver bagslag at presse citronen ved børsintroduktioner.
  • Og så gør Jesper »Kasi« Nielsen comeback. Igen.

Først vender vi dog lige regeringen, der ikke længere synes, at du skal vide, hvad de forventede fremtidige indtægter er fra Nordsøolien.

1
Regeringen mørklægger centrale tal om Nordsøolien

Mens der i øjeblikket forhandles på højtryk om de fremtidige vilkår for olieselskaberne i Nordsøen, har Regeringen valgt at mørklægge centrale tal for olieselskabernes forventede fremtidige indtægter fra Nordsøolien.

Efter en »revurdering« af tavshedspligten vil Skatteministeriet nemlig ikke længere offentliggøre skøn over den andel af statens samlede indtægter, der stammer fra Dansk Undergrunds Consortium (DUC).

Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver og tidligere forskningschef på Danmarks Journalisthøjskole, undrer sig over mørklægningen af oplysningerne: »Min vurdering er, at Skatteministeriet ikke kan nægte Folketinget oplysninger om et skøn over de fremtidige indtægter fra Nordsø-olien,« siger Oluf Jørgensen. Læs mere her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Danskerne til Løkke: Vi gider ikke arbejde længere

I sin nytårstale for få dage siden lagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) atter op til, at danskernes pensionsalder skal hæves. »Hvis vi, der har kræfterne, bliver lidt længere på jobbet. Så kan vi give et rigere Danmark videre til vores børn,« lød det i nytårstalen.

Spørger man danskerne, og det har Business gjort i en Gallup-måling, vil de dog ikke arbejde længere. Tværtimod. 56 pct. svarer, at de gerne ser pensionsalderen sænket, mens 9 pct. ønsker at hæve den. 35 pct. er enten tilfredse med den nuværende pensionsalder på 68 år eller ved ikke, hvad de skal mene.

»Jeg synes absolut ikke, det er en god idé. Vi skal vel ikke straffes, fordi vi lever længere. Og mange har måske heller ikke helbred til at arbejde længere. Jeg regner ikke selv med at kunne stoppe tidligere,« siger Lene Schjødt, der er en af de danskere Berlingske Business har spurgt om pensionsspørgsmålet.

Business-redaktionen anbefaler:

3
»Hvis man går efter den sidste krone, kan man få et ry for at være for smart«

Nordens største kapitalfond EQT har flere børskandidater i porteføljen, men hverken Flying Tiger Copenhagen, Færch Plast eller Nordic Aviation Capital kommer på børsen, før virksomhederne eventuelt er helt klar til et liv på aktiemarkedet, siger EQTs topchef Thomas von Koch i et interview med Børsen.

Kapitalfonden har sendt 15 porteføljevirksomheder på børserne i København, Stockholm, Oslo, Helsinki og London, hvoraf 14 efterfølgende er steget mere end aktiemarkedet generelt.

»I hver enkelt børsnotering kunne vi have taget en højere pris, men vi skal tilbage med nye virksomheder på et senere tidspunkt. Hvis man går efter den sidste krone, kan man få et ry for at være for smart,« siger Thomas von Koch, der understreger vigtigheden af, at nye aktier får en positiv udvikling på børsen

»Når det er sagt, så giver vi heller ikke virksomheder væk,« siger han.

4
Jesper »Kasi« Nielsen: Derfor gik det galt med Endless

Jesper »Kasi« Nielsen er i gang med sit tredje smykkeselskab, Amazing Jewelry, efter to larmende forløb i henholdsvis Pandora og Endless. I Endless lykkedes det ham at bygge en distribution op i mere end 30 lande og få ni tyske og danske investorer. Blandt investorerne var Lars Seier Nielsen, der endte med at flytte Jepser »Kasi« Nielsen fra direktørposten og siden købe ham ud af selskabet.

»Forløbet omkring Endless er nok eksemplet på, at det måske ikke duer for en entreprenør som mig at have andre medejere og investorer. Især når der i fællesskab skal sætte retning, og alle ikke har samme tålmodighed. Det tager tid at bygge smykkesalg op,« siger Jesper Nielsen, til Finans.

I dag er Jesper »Kasi« Nielsen i gang med et helt nyt og ambitiøst smykkeprojekt, som han tidligere har fortalt Business om.

5
Metro-entreprenør overvejer at stævne 3F i mafia-sag

Københavns Politi opgiver sagen om mulige mafia-forbindelser i forbindelse med metrobyggeriet i København. Det var 3F, der i september anmeldte hovedentreprenøren bag metrobyggeriet, CMT, til politiet. Forhandlingssekretær Palle Bisgaard skrev dengang i anmeldelsen, at »flere virksomheder på metrobyggeriet i København er en central del af en større international narkoring - styret fra Calabrien i Syditalien«.

Men den sag har politiet nu opgivet til stor tilfredshed for CMT, der overvejer at rejse en injuriesag mod 3F. »Vi har nu sager ved Pressenævnet mod TV2, Berlingske og Weekendavisen, som afventer afgørelse. Enhver virksomhed som bliver beskyldt for mafia-kriminalitet er nødt til at reageresiger Sigurd Nissen-Petersen, der er driftsdirektør hos Copenhagen Metro.

Det sker på markederne torsdag

Opgørelsen over, hvor mange, som gik konkurs eller måtte sælge deres hus i december, kommer kl. 09.00 fra Danmarks Statistik. Samtidig fremlægger Danmarks Statistik tal for arbejdsløsheden i hele 2016.

  • Kl. 10.00: Storbritannien fremlægger PMI-tal for servicesektoren.
  • Kl. 14.15-14.30: I USA vil der være fokus på den seneste måneds jobskabelse i amerikansk økonomi. I november viste den seneste rapport en fremgang i beskæftigelsen på 216.000. Samtidig vil der blive fremlagt tal for antallet af nytilmeldte ledige.
  • Kl. 15.45: Fra amerikansk side får vi også det amerikanske ISM-indeks for servicevirksomhederne for december. Humøret hos de amerikanske servicevirksomheder steg relativt kraftigt i november, og spørgsmålet er, om servicevirksomhederne har holdt humøret oppe.

Blandet udvikling i Asien med kursfald i Tokyo

De asiatiske aktier ligger blandet torsdag morgen, efter at investorerne har kunnet læse referatet fra det seneste rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften.

  Mens der er positive takter i Kina, ligger de japanske aktier i mere negativt terræn, skriver Ritzau Finans. På børsen i Hong Kong styrer Hang Seng-indekset mod det højeste lukkeniveau i tre uger.

  Aktierne i Singapore er steget til det højeste niveau siden november. På de øvrige børser ligger Singapores Strait Times-indeks med et plus på 1,2 pct., mens Taiwans Taiex-indeks stiger 0,8 pct., og ASX-indekset i Sydney ligger med et minus på 0,4 pct.