»Jeg kan ikke holde ud at se, hvor jeg muligvis har svigtet«

Johan Schlüter, der er tiltalt for svindel med betroede midler, har skrevet sine erindringer. Her fastholder han sin uskyld, men erkender, at han på enkelte punkter ledelsesmæssigt har svigtet.

Advokat Johan Schlüter i sin store københavnerlejlighed, som han måtte sælge i forbindelse med konkursen. Arkvfoto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere

I juli 2015 blev tæppet trukket væk under advokatfirmaet Johan Schlüter. En af advokatfirmaets største kunder Producentforeningen beskyldte advokatfirmaet for svindel med betroede midler for mindst 100 mio. kroner og besluttede at anmelde sagen til politiet. Derfra rullede sagen af sted som en snebold, der blandt andet kostede advokatfirmaet livet og Johan Schlüter hans pragtlejlighed på Esplanaden i København.

To af de tre partnere Johan Schlüter og Lars Halgreen forsøgte i juli 2015 at udpege den tredje partner, Susanne Fryland, som syndebuk. De politianmeldte hende for at have begået grove økonomiske forbrydelser over for tre foreninger under Producentforeningen, men den købte politiet ikke. Bagmandspolitiet rejste i juni 2017 tiltale mod alle tre indehavere af advokatfirmaet for at have begået svindel mod klienter og kreditorer for samlet 200 mio. kroner.

I Johan Schlüters 438 sider lange erindringsbog »Højt at flyve« fastholder han, at Susanne Fryland er skurken, og at han selv og Lars Halgreen er uskyldige. Johan Schlüter skriver, at alle, der kender ham, ved, at han ikke er »en person, der kunne finde på at snyde nogen«. Han skriver om Susanne Frylands »underslæb« og beskylder hende for at have »bedraget Lars og mig«.

Ifølge Johan Schlüter var Susanne Frylands påståede svindel og bedrag muligt, fordi for meget magt blev samlet under hendes vinger i Slagelse, hvorfra hun drev en vigtig del af forretningen. Selv havde Schlüter og Halgreen kontor i domicilet på Højbro Plads i København, hvor firmanavnet stod skrevet med guldbogstaver på facaden.

»Tag selv-bordet i Slagelse«

I Slagelse stod Susanne Fryland og hendes stab for det praktiske i forbindelse med den aftale, som advokatfirmaet Johan Schlüter havde indgået med Producentforeningen om at administrere rettighedsmidler for TV- og filmproducenter, der var organiseret i de tre foreninger CAB, Filmkopi og Filmret.

I Slagelse foregik der blandt andet registrering af film og serier, der blev vist på TV, så advokatfirmaet siden via Copydan kunne opkræve penge fra TV-selskaber og siden fordele pengene til rettighedshavere som film­producenter.

På et tidspunkt blev alt arbejdet i Slagelse lagt ind i selskabet Registrering Danmark, hvor Susanne Fryland ifølge Johan Schlüter var direktør med enetegningsret og eneansvar for regnskabet. Hun havde samtidig en eksklusiv fuldmagt, som Johan Schlüter – ifølge bogen – selv havde givet hende til at disponere over alle forvaltningsselskabernes konti.

Ifølge Johan Schlüter var Registrering Danmark alene tiltænkt rollen som forvaltningsvirksomhed, »men det blev ændret, da Susanne kort tid efter stiftelsen begyndte at inddrage andre aktiviteter under Registrering Danmark«, blandt andet telemarketing, opgaver for kommunen og »Indian-Danish Forum« i samarbejde med tidligere folketingsmedlem Niels Ahlmann-Ohlsen.

Rettighedsmidlerne blev altså ifølge Schlüter blandet sammen med Frylands side-aktiviteter. Og det kombineret med de »meget vidtgående beføjelser for Susanne« og utilstrækkelig revision af både Registrering Danmark og forvaltningsselskaberne »skulle blive skæbnesvangert« for advokatfirmaet og »for mig og Lars personligt«.

»Registrering Danmark startede som en fornuftig praktisk løsning i Slagelse, men blev åbningen for Susanne Frylands tag selv-bord fjernt fra advokatkontoret på Højbro Plads,« skriver han.

En smule selvransagelse

Johan Schlüter begræder advokatfirmaets konkurs og de mange opsagte medarbejdere, men gør plads til en smule ledelsesmæssig selvransagelse.

»...og det kun fordi Lars og jeg som de ansvarlige ikke havde kunnet styre JSA (Johan Schlüter Advokatfirma, red.) ordentligt ved at være opmærksomme på svagheder i det økonomiske fundament og forstå Susannes retsstridige handlinger, der førte til tabet af JSAs største klienter og JSAs konkurs i oktober 2015. Lars’ og min største fejl var at lade Susanne operere alene i forbindelse med udarbejdelsen af JSAs årsregnskaber,« skriver han.

Han mener ikke, at han selv og Lars Halgreen havde nogen mulighed for at opdage, at Susanne Fryland angiveligt skulle have haft sin kone og svigerfar på lønningslisten i Slagelse-virksomheden, og ej heller at hun gennem tre år overførte 15-16 mio. kroner til sit eget selskab. Til gengæld mener han, at de muligvis overså, at nogle af klienternes penge havnede i advokatfirmaets kasse.

»Det, vi muligvis kan bebrejdes, er, at vi ikke var opmærksomme på, at nogle af de rettighedsmidler, som Susanne forgreb sig på, havnede i JSA. Dette skulle være konstateret ved en såkaldt pengestrømsanalyse, som jeg ikke har læst, idet jeg ikke kan holde ud at se, hvor jeg muligvis har svigtet. (...) Jeg kommer aldrig over, at de rettighedshavere, som jeg brugte en stor del af mit liv på at betjene med smukke resultater til følge, blev ofre for et tyveri af deres penge,« skriver han.

Susanne Fryland ønsker ikke at kommentere Johan Schlüters udsagn om hende, »... da de omhandler forhold, der kan have relation til straffesagen, og jeg gerne vil have lov til at reservere mine forklaringer til retten«, skriver hun i en mail til Berlingske.

Retssagen mod Johan Schlüter, Lars Halgreen og Susanne Fryland begynder i januar 2018. Ifølge forlaget Momenta ønsker Johan Schlüter ikke at svare på spørgsmål, der vedrører retssagen og ej heller at kommentere sin udlægning af sagen i bogen.

Johan Schlüter: »Højt at flyve«. 440 sider. Pris: 349,95. Forlaget Momenta Fold sammen
Læs mere