»Jeg har nok solgt noget, jeg i bagklogskabens klare lys ikke skulle have solgt«

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Godmorgen og velkommen til dit overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder. I dag handler overskrifterne blandt andet om danske virksomheder, der vil tjene penge på henholdsvis cannabis og e-sport. Vi kommer også forbi den konkursramte LED-virksomhed Hesalight, hvor kuratorerne fra Bruun & Hjejle kræver erstatning fra ledelsen.

Vi lægger ud hos modevirksomheden Wood Wood, der har vendt 15 års underskud til overskud.

1
Wood Wood gør det modsatte af andre

2016 var et specielt år for det danske modefirma Wood Wood. Ikke alene var det virksomhedens femtende leveår – det var også første gang, der var sorte tal på bundlinjen. Berlingske Business har mødt kreativ direktør Karl Oskar Olsen, der fortæller om et selskab, der kontant har spyttet nye kollektioner ud og åbnet butikker, selv om der har været mørke tider.

»Vi gør det modsatte af andre, for så fremstår man federe,« siger Karl Oskar Olsen.

I 2014 blev økonomien dog vendt, da Per Gasseholm kom til roret som adm. direktør i Wood Wood-skuden. Underskuddet blev næsten halveret fra 5,5 mio. kr. til lidt under tre mio. kr. i 2014, og i det seneste årsregnskab 2015 har modefirmaet kunnet præsentere et overskud på omkring to mio. kr. før skat og renter.

»Rent organisationsmæssigt har vi været nogle fjollede hippier, for vi ville gøre alt selv, og budgetter kunne vi klare en anden dag. Men på et eller andet tidspunkt er du nødt til at kapitalisere de kreative skibe, du sætter i vandet, for det er også sjovt at tjene pengeunderstreger Karl Oskar Olsen, som var noget skeptisk over at skulle have en fremmed adm. direktør ind i sit hjertebarn.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Danske virksomheder vil med på Cannabis-vognen

Legaliseringen af cannabis spreder sig i flere lande og stater i øjeblikket, og nu øjner danske virksomheder muligheden for at komme med på salgsvognen, der i dag ellers er forbeholdt lyssky typer på Christiania. Blandt andre er Bagger-Sørensen-familien, der har bygget nikotintyggegummikoncernen Fertin op, ved at undersøge mulighederne for at producere cannabistyggegummi.  Projektet foregår i det familieejede selskab Okono.

Det skriver Finans.dk.

»Vi har set på et par teknologier, som i tyggegummi kan være interessante i forhold til at håndtere cannabis. Som jeg læser det amerikanske marked, er det det euforiserende stof THC, interessen samler sig om,« siger Søren Birn, adm. direktør i Fertin Pharma og medejer i Okono.

I Landbrug & Fødevarer er viceformand Lars Hvidtfeld også positiv over for, at få danske virksomheder i gang med cannabisproduktionen til rekreativ og medicinsk brug.

»Hvorfor kan vi i dansk landbrug ikke lige så godt selv have den produktion? Der er ingen grund til, at vi importerer de produkter fra udlandet, når vi selv kan dyrke dem,« siger Lars Hvidtfeld, der peger på de analyser, der forudser et enormt amerikansk marked for cannabis.

Business-redaktionen anbefaler

3
Kurator rejser krav mod ledelsen i Hesalight

Fire personer fra ledelsen i det konkursramte LED-selskab bliver nu mødt af et krav om erstatning fra kuratorerne fra Bruun & Hjejle. Det er topchef og hovedejer Lars Nørholt, medejer Martin Kent Nielsen, formand og medejer Lars Jørgensen og bestyrelsesmedlem Niels Mikkelsen, der bliver mødt med krav om erstatning.

Det skriver Børsen.

Ifølge avisens oplysninger mener kuratorerne, at de fire personer står bag dispositioner, der har kostet en investorkreds, som bl.a. tæller Ikea-koncernen og Pensam, ca. 750 mio. kr.

Avisen erfarer desuden, at kuratorerne også undersøger muligheden for at rejse krav mod Hesalights revisor Frank Bergmann Hansen, og Dansk OTC, der hjalp selskabet med at hente ca. 600 mio. kr. i obligationslån.

»Jeg har ikke gjort noget, man ikke må. Det ved jeg 100 pct. Men jeg har nok solgt noget, jeg i bagklogskabens klare lys ikke skulle have solgt,« sagde dansk OTC's adm. direktør og ejer, Jacob Nielsen til Børsen i november.

4
FCK og Nordisk Film vil tjene millioner på spil

F.C. København og Nordisk Film er gået sammen om at skabe e-sportsorganisationen North. De to organisationer har hver investeret et tocifret millionbeløb for at skabe rammerne omkring holdet, der i 2018 skal kunne tiltrække de største e-sportsturneringer til en fyldt Parken.

»Timingen er helt rigtig, vi går ind i e-sport nu, fordi vi vil være med fra starten af, hvis vi ventede yderligere ville det blive for dyrt at nå de ambitioner, vi har,« siger direktør i F.C. København Anders Hørsholt.

Ifølge revisorfirmaet Deloitte omsatte e-sporten for 3,5 milliarder kr. i 2016, hvilket samtidigt gør det til verdens hurtigst voksende sportsgren. Omsætningen genereres i form af præmiepenge, sponsorater og tv-rettigheder.

5
Velux vil have dit hjem til at tænke selv

Danske Velux vil hjælpe dit hjem med at tænke for dig. I de kommende år bliver det udbredt, at kunne styre boligens alarmsystem, varme, vinduer, gardiner og meget mere fra en og samme app på smartphonen. Det, der handler om indeklima, vil Velux gerne stå for.

Derfor køber virksomheden sig ind i det i den lille franske software- og elektronikproducent Netatmo. Senere i år lancerer de et færdigt system, hvor man kan styre sine ovenlysviduer via en app. Samtidig vil sensorer rundt i huset indsamle data, så man kan overvåge sit indeklima og styre det fra sin smartphone via software og selvlærende algoritmer fra Netatmo.

»I dag findes der mange små og individuelle systemer, som ikke taler sammen. Det bliver ændret i fremtiden. Det er et paradigmeskift, vi står over for. Vi ser det her som et naturligt, næste skridt for os at tage digitalt, og jeg regner med, at vi får en first mover-effekt ud af det, vi gør nu,« siger Veluxs topchef, Jørgen Tang-Jensen, til Berlingske Business.

  Det sker i dag

Eurozonen bliver i dag sat på en styrkeprøve, når Italien, Frankrig og Tyskland fremlægger de seneste data for aktiviteten i servicesektoren.

De samlede PMI-tal for eurozonen ventes at blive præsenteret kl. 10.00.
Kl 11.00: Forbrugerpriser i eurozonen for december fremlægges.
Kl 20.00: Fra USA kommer der referat fra decembers rentemøde i den amerikanske centralbank (FED). Ved sidste rentemøde blev styringsrenten hævet med 25 basispoint. I referatet vil man primært lede efter, om der er tegn på, at styringsrenten vil blive hævet mere, end der umiddelbart er lagt op til.

Følg med minut for minut på Business Live.

  Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder fortsætter de positive takter onsdag, hvor især de japanske handlere har noget at indhente og skyder nytåret ind med et stort plus på 2,4 procent til det toneangivende Nikkei-indeks. I den øvrige del af Asien, hvor børserne modsat Tokyo holdt åbent tirsdag, er fremgangen noget mere behersket, skriver Ritzau Finans. I Shanghai ligger det toneangivende indeks i et plus på 0,5 procent efter en stigning på omkring det dobbelte tirsdag. Fremgangen i Tokyo anføres af eksportvirksomheder, efter at endnu en svækkelse af yennen mod dollar har styrket de japanske virksomheders konkurrenceevne. Desuden stiger bankerne over en bred kam. Eksempelvis ligger giganten Mitsubishi UFJ til en gevinst på 3,8 procent.

Den tyske DAX-future stiger onsdag morgen med 0,3 procent forud for børsåbningen i Frankfurt, hvilket indikerer, at vi går en grøn morgenstund i møde på aktiemarkederne.