»Jeg føler det faktisk som bondefangeri. De burde have spillet med åbne kort«

Dagens overblik: Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Torben Christensen

Godmorgen og velkommen til dit overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder.

Det kan være dyrt at købe for store sikkerhedssko. Også selvom man ikke aner, at man har købt dem. Det har en kunde hos pensionskæmpen Danica først erfaret efter et par år, og det har kostet ham titusindvis af kroner i dårligere afkast op til pensioneringen. Dagens business-overblik byder også på følgende historier:

Vi begynder dog denne mandag morgen med at kaste et blik på en dyrt købt garanti.

1
Dyrt købt garanti gav ringe afkast

Kunder hos pensionskæmpen Danica betaler dyrt for en garanti mod tab på deres opsparing. Men konsekvensen er, at deres opsparing investeres så forsigtigt af pensionskæmpen, at de kan gå glip af titusindvis af kroner i afkast.

Det skriver Børsen.

64-årige Erik Udby Andersen er en af de Danica-kunder, som de seneste to år har betalt dyrt for en garanti, som han aldrig mener, at han er blevet spurgt, om han ville have. Udover et gebyr på mere end 11.000 kr. har den kostet ham godt 65.000 kr. på afkastet.

»Rådgivningen har været meget dårlig. Jeg føler det faktisk som bondefangeri. De burde have spillet med åbne kort og spurgt, om jeg ville have garantien. Jeg har aldrig nogensinde hørt om, at man tegnede en forsikring stiltiende,« siger Erik Udby Andersen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Byggefonds advokat holdt familiefond hemmelig

Et magtfuldt advokatdynasti, der kontrollerer Danmarks største jordbesidder, Aage V. Jensens Naturfond, har i årevis hemmeligholdt en velhavende familiefond for en række af den afdøde byggematadors efterkommere.

Således oprettede Aage V. Jensen for mere end 35 år siden en familiefond, Aage V. Jensen Family Foundation, til fordel for sine efterkommere, søskende samt nære venner og medarbejdere. Aage V. Jensen Family Foundation blev stiftet i 1980 i Liechtenstein, men der skulle gå mere end tre årtier, før oplysninger om fonden sivede til byggematadorens børnebørn.

Berlingske har haft indsigt i en række interne papirer, som dokumenterer, at Leif Skovs yngste datter, Malene Skov Stolborg, indtil sommeren 2016 var formand for bestyrelsen for familiefonden, og Berlingske har set korrespondance mellem Leif Skov og familiemedlemmer, hvoraf det fremgår, at Aage V. Jensens Family Foundation gennem de forløbne 30 år har udbetalt omkring 50 mio. kr. til Aage V. Jensens søskende, samlever samt venner og bekendte.

En af Danmarks førende eksperter i fondsret, juraprofessor på Københavns Universitet, Rasmus Kristian Feldthusen, er kritisk over for hemmeligholdelsen af familiefonden.

»Det er højst usædvanligt, hvis familiefonden er blevet holdt hemmelig for en række af efterkommerne,« siger han.

3
Presset stiger på danske topchefer

Det er blevet sværere for danske topchefer at holde på jobbet, viser nye tal, og forklaringen ligger ifølge bestyrelsestopfolk og eksperter i større investorpres og professionalisering.

En opgørelse fra erhvervsdatabasen BIQ, som Finans.dk har foretaget,viser, at 222 direktører blev skiftet ud i de 1.000 største, danske virksomheder i 2016. Det er en lille stigning i forhold til 2015 og et markant hop fra 135 i 2013.

Professor i ledelse ved Copenhagen Business School  Flemming Poulfelt peger først og fremmest på, at der de senere år været en tiltagende tendens til, at bestyrelserne »rusker op i tingene«.

»Reaktionshastigheden i bestyrelserne er gået op. Man affinder sig ikke længere med manglende resultater. Har man som direktør ikke kunnet gøre noget for, at virksomheden har fået del i den vækst, der trods alt er, vil flere bestyrelser gøre noget ved ledelsen. Og i mange virksomheder har man nu den opfattelse, at egenskaber som cost cutting ikke længere er nok for en direktør,« siger Flemming Poulfelt til Finans.dk.

4
Skattefordel i DONG kan være en lækkerbisken for Maersk Oil

DONG Energy har over årene opbygget et kæmpe skatteunderskud på et tocifret milliardbeløb i Nordsøen, men når ikke selv at bruge underskuddet.

Det vil Maersk Oil gennem sin store olieproduktion i Danmark til gengæld kunne, skriver Berlingske,og det gør et opkøb af DONGs olieforretning desto mere interessant for Maersk Oil.

»Eksistensen af et ganske betragteligt, skattemæssigt underskud indgår i den helhedsvurdering, som enhver køber anlægger. Det trækker i den retning, at man forsøger at sælge hele DONGs olie- og gasforretning sammen, og det er nok mere sandsynligt, at man sælger til en, som også kan tillægge skatteunderskuddet hel eller delvis værdi,« siger Jyske Banks DONG-analytiker Jens Houe Thomsen og henviser bl.a. til Maersk som en oplagt køber.

Business-redaktionen anbefaler

5
»Det er helt ude i hampen, Nets«

Da den danske betalingsgigant Nets, der bl.a. ejer Dankortet, gik på børsen i september sidste år, blev selskabet den største børsfuser siden 2010. Siden er aktiekursen raslet yderligere ned, og efter efterhånden som flere og flere oplysninger kommer frem om Nets, stiger forundringen og forbløffelsen.

»Der er noget helt ravruskende galt i Nets-toppen. Enten har bestyrelsen sovet i timen eller - hvad der næsten er værre - bestyrelsen har ikke været klar over, hvad den i sin tid sagde ja til,« skriver erhvervskommentator Jens Christian Hansen i en klumme på Berlingske.

Som Berlingske Business skrev fredag, viser et eksempel fra Nets' incitamentsprogram, at pressechefen Karsten Anker Petersen med et indskud på 390.000 kr. på meget kort tid stod til en gevinst på op til 35 mio. kr.

»Problemet i den forbindelse er ikke, at Karsten Anker Petersen og de andre ledere i Nets har stukket hånden frem og takket ja til det generøse tilbud. Hvem ville ikke gøre det? Det egentlige problem er en inkompetent bestyrelse,« skriver Jens Christian Hansen.

Business-redaktionen anbefaler

Det sker i dag

Apropos Nets kommer der i dag regnskab fra den amerikanske konkurrent Global Payments, som laver betalingsløsninger inden for kreditkort og elektronisk betaling. Derudover præsenterer verdens største aluminiumsproducent med hovedkontor i USA, Alcoa, regnskab fra fjerde kvartal. Seneste kvartalsregnskab fra Alcoa fik aktien til at dykke mere end 10 pct.

  • Kl. 09:00 kommer der tal for den danske betalingsbalance og handelsbalance i november 2016.
  • Kl. 08:00-11.00 Fra Tyskland kommer der tal for industriproduktion og eksport i november 2016. Fra Italien kommer der ledighedstal for samme måned.
  • To chefer fra den amerikanske centralbank fra hhv. Boston og Atlanta holder tale senere i dag.

Det sker på markederne mandag

De asiatiske aktier er præget af små udsving mandag morgen, hvor der også er mindre volumen i markedet, fordi der er lukket i Japan grundet den såkaldte Myndighedsdag. De fleste af de største toneangivende indeks handles ifølge Ritzau Finans med positive fortegn, men generelt er aktiviteten mindre end gennemsnittet. Blandt vinderne er elektronikkæmpen Samsung, der har varslet en solid indtjening i den sidste del af sidste år. I Hongkong stiger Hang Seng-indekset med 0,1 pct., mens det kinesiske Shanghai Composite stiger 0,6 pct., og det bredere CSI 300-indeks løftes 0,5 pct. I Sydkorea stiger Kospi-indekset 0,1 pct., mens Taiex-indekset i Taiwan falder 0,4 pct. Samtidig stiger ASX-indekset i Australien med 0,9 pct.