Japansk støvsugning har nået grænsen

Den japanske centralbank, Bank of Japan, er bekymret over, at de massive opkøb af statsobligationer er ved at udtørre papir-markedets likviditet.

Foto: Yuya Shino. The Bank of Japan bygningen i  Tokyo.
Læs mere
Fold sammen

Bekymringerne kommer seks måneder efter, at investorerne advarede om, at markedet er ved at smuldre. Markedets grænse er ved at være nået, lyder det fra markedsdelatager.

Bank of Japan har i indeværende uge udvidet likviditetsudpumpningen til også at omfatte skatkammerbeviser, hvis forrentning er negativ for løbetider op til et år, og derved øget efterspørgslen til langt over udbuddet.

En auktion over tre-måneders papirer torsdag gav en negativ gennemsnitlig forrentning for 11. gang i træk.

Mængden af skatkammerbeviser cirkulerende i markedet er faldet til den laveste niveau, siden centralbanken øgede det allerede rekordstore stimulus-program i april 2013.

Medlem af Bank of Japans pengepolitiske råd Takahide Kiuchi sagde torsdag, at bivirkningerne af Bank of Japans program er stigende og efterhånden er ved at være vanskelige at håndtere.

Onsdag lød det fra Bank of Japans vicedirektør Hiroshi Nakaso, at centralbanken overvåger, om de kvantitativ lempelser undergraver likviditeten.

95 pct. af respondenterne i centralbankens undersøgelse i februar sagde, at markedets funktion var enten "ringe" eller "ikke ret god", og 75 pct. vurderede, at betingelserne er forværret.

- Det faktum, at Bank of Japan har føjet skatkammerbeviser til sine likviditetsoperationer signaler, at de gør klar til håndtere en nødsituation. Statsobligationer kan ikke længere handles på markedet, selvom man ønsker at købe nogen, og det er der ingen der bekymrer sig over mere. Hvis man tænker rationelt over det, er der noget helt galt, siger analytiker Toshiaki Terada fra Totan Securities i Tokyo.

Analytikeren vurderer, at udbuddet af skatkammerbeviser i markedet er faldet 28 pct. til 80.400 mia. yen i august i år fra 111.700 mia. yen i marts 2013, hvor centralbankchef Haruhiko Kuroda lancerede det massive opkøbsprogram.

Den japanske finansministerium har udstedt skatkammerbeviser for 152.000 mia. yen ved udgangen af juni, som er den seneste måned der foreligger udstedelsesdata for.

Men i følge Totan Securities' beregninger, er kun omkring halvdelen til rådighed i markedet for handel.

Den japanske centralbank undlod at købe statspapirer, da aktivkøbene blev øget i oktober sidste år. Og mangel på papir med løbetider på mindre end et år forhindrede tidligere på måneden banken i at nå målet for køb af værdipapirer i markedet for første gang siden programmet blev sat i værk.

Statspapirer med toårige løbetid blev ikke handlet torsdag og ej helelr fredag er der omsat i papirer.

- Bank of Japan opsugede omkring 90 pct. af de nyudstedte seks-måneders skatkammerbeviser i august, og det samme galt for de etårige papirer. Markedets grænse er ved at være nået, siger rentestrategichef Akito Fukunaga fra Barclays i Tokyo til Bloomberg News.