Japansk kejserskifte kan øge væksten – og skabe finansiel uro

Japan har valgt at markere det forestående kejserskifte i landet med ti officielle fridage. Flere økonomer mener, at den lange ferie kan sparke gang i det japanske privatforbrug og løfte væksten. Andre er dog bekymrede for, at ferien kan skabe uro på de finansielle markeder.

Den japanske kejser Akihito har valgt at abcidere og overlade tronen til sin søn, kronprins Naruhito. Det fejres med en tidage lang ferie for alle japanere. Det er den hidtil længsteste ferie i Japan og kan få store konsekvenser for landets økonomi, mener flere økonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kazuhiro Nogi/AFP/Ritzau Scanpix

Hvordan påvirker et kejserskifte økonomien? Det spørgsmål stiller mange økonomer i Japan sig selv i disse dage.

Anledningen er, at den japanske kejser Akihito har valgt at abdicere og overlade tronen til sin søn, kronprins Naruhito. Det skal selvfølgelig fejres på behørig vise, og derfor har den japanske regering valgt at markere kejserskiftet med ti officielle fridage.

Det er den længste officielle ferie, der nogensinde har været afholdt i Japan, og flere økonomer mener, at det kan sparke gang i japanernes lyst til at bruge penge.

»Den økonomiske effekt vil være enorm,« siger Katsuhiko Miyamoto, der er professor ved Kansai Universitet, til Bloomberg.

Den japanske økonomiprofessor vurderer, at fejringen af det japanske kejserskifte kan løfte den japanske vækst med 0,4 procentpoint. Det stemmer nogenlunde overens med et skøn fra SMBC Nikko Securities, der ifølge nyhedsbureauet Reuters venter, at det japanske forbrug under den ti dage lange fejring vil stige med 7,6 pct., hvilket vil løfte landets BNP med omkring 0,25 procentpoint.

Især forbruget på transport, overnatninger og forskellige fornøjelser ventes at stige under fejringen af kejserskiftet, fordi mange japanere ventes at bruge de ekstra feriedage på at besøge venner og familie eller på at forkæle sig selv med oplevelser og restaurantbesøg i løbet af den officielle ferie, der begyndte lørdag 27. april.

Tvivl om effekt

»Japanerne er i et festligt humør, nu hvor den nye kejserperiode begynder, og de kan se frem til en ti dage lang pause,« siger Yoshiie Horii, der er talsmand for det japanske bryggeri Asahi Group, til Reuters og beretter, at bryggeriet har skruet produktionen op med fem-ti pct. i forventning om øget salg henover ferien.

Hvis økonomerne får ret i, at det forestående kejserskifte sparker gang i væksten, vil det være en kærkommen saltvandsindsprøjtning til den japanske økonomi. Sidste år voksede den japanske økonomi med beskedne 0,8 pct, mens Den Internationale Valutafond, IMF, venter, at økonomien vil vokse med én pct. i indeværende år.

Der er dog også flere økonomer, der tvivler på, at den lange ferie for alvor vil give den japanske økonomi et stort skub fremad.

»Et boost til forbruget, hvis der kommer et, vil være meget kortsigtet,« siger Masaki Kuwahara, seniorøkonom hos Nomura Securities, til Reuters.

Flere økonomer beretter også over for Bloomberg, at økonomien kan blive negativt påvirket af, at produktionen lukker helt ned på mange fabrikker henover ferien. Hvad der måske kan vindes i servicesektoren kan altså tabes i industrien. Samtidig har ferien den effekt, at det for de mange timelønnede i Japan vil give en mærkbar lønnedgang.

Finansiel uro

Under den lange ferie holder de finansielle markeder også helt lukket i Japan. Selv om der faktisk hvert år er flere officielle feriedage omkring slutningen af april og begyndelsen af maj, hvor de finansielle markeder også holder helt lukket, vækker den ekstra lange lukketid alligevel en del bekymring hos flere aktie- og valutahandlere.

»Det er en risiko, at vi ikke kan handle i ti dage, hvis der sker noget markedsflyttende på de oversøiske markeder,« siger Shogo Maekawa, der er global markedsstrateg hos JPMorgan Asset Management, til Reuters.

Mens de japanske markeder holder helt lukket, vil der blive offentliggjort flere vigtige nøgletal og beslutninger. Det drejer sig blandt andet om den amerikanske jobrapport og den amerikanske centralbanks rentebeslutning, der begge kan trække de internationale markeder markant op eller ned. Desuden er der for tiden betydelig uro i valutaerne i vækstøkonomierne, og Japan er ofte en sikker havn i sådanne perioder. Derfor kan der opstå enormt store udsving, når de japanske markeder åbner efter ferien, og markedet skal tilpasse sig et nyt verdensbillede.

Forud for de mange fridage har det japanske finanstilsyn da også opfordret landets valutahandlere til at »få styr på deres positioner«. På samme vis har finanstilsynet opfordret befolkningen til at hæve ekstra kontanter eller hæve beløbsgrænsen for, hvor meget de kan hæve i kontantautomater, da landets bankfilialer holder lukket under de officielle fridage, beretter Bloomberg.