Japan: Økonomien vendte til det bedre i maj

Den japanske strategi med en svækket yen gav ifølge nye nøgletal en styrket økonomi i maj.

Foto: YUYA SHINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stigende industriproduktionen og detailsalg peger den rigtige vej for den japanske regerings og Bank of Japans kontroversielle pengepolitik, mens faldet i forbrugerpriser er standset efter seks måneder med prisfald.

Frisk statistik fra det myndighederne i Tokyo viser uændrede forbrugerpriser eksklusive friske fødevarer i forhold til for et år siden. Det er især den svækkede yen, som har øget priserne på energi. Samtidig viser industriproduktionen en acceleration på 2 pct. i forhold til april, mens detailsalget steg 1,5 pct.

De økonomiske data peger i retning af, at premierminister Shinzo Abes politik for at få vendt årtierne deflation er ved at tage fart. Og de forbedrede økonomiske data kommet på et godt tidspunkt for regeringslederen, da der er valg til det japanske overhus i næste måned. En majoritet i overhuset er i sigte, hvilket vil give den nuværende regering fuldstændig kontrol over parlamentet.

En vælgerundersøgelse fra den japanske avis Nikkei viser, at 55 pct. af de adspurgte blåstempler Shinzo Abes økonomiske politik, mens 66 pct. støtter op om regeringen.

De økonomiske data vurderes også at lette presset på Bank of Japans topchef Haruhiko Kuroda og reducere kravene om øgede pengepolitiske stimuli efter den massive salgsbølge i det japanske aktiemarked over den seneste måned - krav som centralbankchefen har afvist.

- Regeringens og Bank of Japans arbejde med at blæse liv i økonomien virker. Når det er sagt, vil det kræve et par års gode økonomiske resultater at komme ud af to årtiers deflation, siger cheføkonom Takuji Okubo fra Japan Macro Advisors i Tokyo til Bloomberg News.

/ritzau/FINANS