Janet Yellen storfavorit som ny centralbankchef

Opløb. Janet Yellen kan blive den første kvinde nogensinde, der bliver øverste chef for den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Hun er storfavorit til at afløse Ben Bernanke.

66-årige Janet Yellen, der udråbes som storfavorit til at afløse centralbankchef Ben Bernanke i januar, går ind for at sætte hårdt ind mod den høje ledighed i USA. Foto: Gary Cameron/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 66-årige viceformand for Federal Reserve i USA, Janet Yellen, er topkandidat til at afløse centralbankchef Ben Bernanke, når han formentlig træder tilbage til januar.

Janet Yellen er chefarkitekten bag de meget omfattende pengepolitiske stimulanser, der for tiden finder sted i USA, hvor renten holdes tæt på nul og obligationer for 85 milliarder dollar købes op hver eneste måned. Det er tiltag, som ventes at fortsætte ind til arbejdsløsheden er kommet ned under 6,5 procent af arbejdsstyrken, hvis det ikke udløser inflation.

Ben Bernanke blev selv udpeget som centralbankchef af præsident George W. Bush i 2005 og har snart siddet to perioder af fire år. Han har afvist at kommentere direkte, om han træder tilbage i januar. Men de fleste analytikere i USA anser det for så godt som sikkert, at han ikke ønsker fire år mere på den meget udsatte og krævende post som øverste chef for USAs centralbank.

Ben Bernanke har da også sagt, at han ikke er den eneste person i denne verden, der er i stand til at foretage den exit fra den nuværende meget ekspansive pengepolitik, som skal ske på et tidspunkt.

Fra præsidentens indre rækker

Men får økonomien det ikke bedre, vil præsident Barack Obama måske forsøge at presse Ben Bernanke til at tage fire år mere. Netop den omstændighed, at Ben Bernanke blev udpeget af republikanerne, kan være med til at dæmpe den kritik af den aktuelle og ultra lempelige pengepolitik, som Barack Obama måske frygter fra republikanerne.

En mulighed er også, at præsidenten vælger en kandidat fra sine egne indre politiske cirkler. Her er den tidligere finansminister og tidligere formand for Federal Reserve systemet i New York, 51-årige Timothy Geithner, en oplagt mulighed. Han har dog selv afvist, at han er interesseret i jobbet. En anden tidligere finansminister, som Barack Obama også har tætte forbindelser til, er Lawrence Summers. Han har tilmed sagt, at han er interesseret i jobbet uden at ville kommentere det yderligere.

Nervøse republikanere

Også to tidligere viceformænd hos Federal Reserve, nemlig Roger W. Ferguson Jr. og Donald Kohn, er navne, som ofte nævnes. Sidstnævnte er dog 70 år, og dermed formentlig et mindre oplagt valg på grund af alder.

Men det er Janet Yellen, som de fleste fremhæver som den mest indlysende kandidat. Hun har lige siden finanskrisen buldrede frem argumenteret for, at Federal Reserve skulle sætte så hårdt som muligt ind mod den høje ledighed, og at inflationen ikke vil blive noget problem foreløbigt. Et synspunkt, hun indtil videre har haft ret i, eftersom den årlige inflation i USA siden 2007 har holdt sig nede på 1,8 procent i gennemsnit. Hun har også i en offentlig tale udtalt, at pengepolitik ikke kun drejer sig om inflation og statistik.

»Vi ved, at høj arbejdsløshed i længere tid er ødelæggende for den enkelte arbejder og deres familie,« har hun sagt.

Det er dog udtalelser som disse, der kan gøre især en del af de mere hårdkogte republikanere nervøse. De frygter, at det hele løber løbsk og ender med en løssluppen inflation, så økonomien ender med at få det meget værre.