Janet Yellen har tabt taktstokken

Den amerikanske centralbank holdt rentevåbnet i ro onsdag aften. Normalt giver rentemødet ubetinget rampelys på centralbankchef Janet Yellen, men i disse dage kigger investorerne helt andre steder hen.

USAs centralbankchef, Janet Yellen, havde en bekymret mine på, efter at hun måtte lade rentevåbnet i ro onsdag aften. Foto: Charles Mostoller/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, afholdt onsdag aften rentemøde, men den indflydelsesrige centralbank i Washington måtte finde sig i ikke at have investorernes ubetingede opmærksomhed. Oveni valgte banken da også som forventet at holde renten i ro.

»Den amerikanske centralbank har indtil videre stillet markedet to rentestigninger i udsigt i år. Men at skubbe en rentestigning igennem en uge før den britiske EU-afstemning dét har jeg slet ikke haft fantasi til at forstille mig. De har hele sommeren, efteråret og vinteren til at gennemføre det, og det er rigeligt tid,« siger Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i Carnegie.

Med bare en uge til den britiske afstemning om fortsat medlemskab af den europæiske union holder investorerne vejret i både Europa og USA.

Størst er nervøsiteten blandt de europæiske investorer. Da de europæiske børser lukkede torsdag, lå volatilitetsindekset for de vigtigste 50 aktier i Europa, EURO STOXX 50, på over 37.

Til sammenligning har indekset, der også kaldes frygtens indeks, haft en gennemsnitsværdi på 25,8 det seneste år. Det er vel at mærke et år, hvor blandt andet kinesiske devalueringer i august og uro ved årsskiftet har skabt stor nervøsitet blandt investorerne.

»I den seneste tid er kausaliteten gået fra Europa til USA og ikke omvendt, som ellers er normalen. Det et helt klart, at den stemning, der er i Europa, er med til at trække den amerikanske stemning ned,« siger Tine Choi Danielsen, der er seniorstrateg i Nordea.

Dertil skal man lægge, at den amerikanske centralbank har fået en mindre bane at spille på, fordi ECB med Mario Draghi i spidsen har valgt en langt mere lempelig pengepolitik end den amerikanske, forklarer Henrik Drusebjerg

»Det europæiske program, der kører i øjeblikket med negative renter og kvantitative lempelser, der relativt er mere end fem gange større end de amerikanske, betyder simpelthen, at ECB er blevet mere ledende end tidligere,« siger Henrik Drusebjerg.

Hvis Janet Yellen vælger at gå i den modsatte retning ved at stramme pengepolitikken, vil det komme til at styrke dollaren i forhold til euroen, hvilket vil skade amerikanske eksportvirksomheder.

Den amerikanske centralbank har flere grunde til at tænke sig om en ekstra gang, før den tager det næste skridt mod en renteforhøjelse.

3. juni tikkede den amerikanske jobrapport for maj ind, og det var sort læsning. Således blev der kun skabt 38.000 nye job i maj – det laveste tal i seks år. Derfor er der grund til at tro, at Federal Reserve vil sikre sig, at de skuffende tal er en enlig svale og ikke begyndelsen på en negativ trend, før den griber ind i pengepolitikken.

Efter rentemødet meddelte banken da også, at den sænker forventningerne til den økonomiske vækst i år og næste år til 2,0 procent.