Jagten på det forsvundne opsving

Gennem det meste af 2014 er det økonomiske opsving blevet jagtet med stor ihærdighed, men det blev bare ikke for alvor til noget særligt og levede slet ikke op til forventningerne.

Er der ved at blive tændt op for opsvinget i Danmark, eller halter økonomien stadigvæk? Det har vi fulgt tæt på Business i årets løb. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kommer det. Den er god nok. Bedre tider er på vej. Fremgangen er sat ind. Opsvinget er lige om hjørnet. Positive forudsigelser af denne slags har fyldt en del i årets løb. Det er ikke kun her på Berlingske Business, at vi flere gange gennem 2014 har skrevet om den økonomiske fremgang, som så ud til at være på vej, men som så alligevel ikke viste sig. Andre medier har gjort det samme. I flere tilfælde endda endnu mere skråsikkert og endnu mere bombastisk, uden de forbehold som enhver forudsigelse bør indeholde.

Gang på gang er det hele alligevel endt som lidt af en økonomisk fuser, hvor stilstand og krise blot er rullet videre. Med til at holde liv i troen på, at der var fremgang i sigte, har været en strøm af positive tal fra Danmarks Statistik. Forbrugernes tillid til fremtiden er eksempelvis steget hen over det meste af 2014. Boligpriserne er også skudt betydeligt i vejret, især omkring København. Beskæftigelsen er vokset, arbejdsløsheden faldet. Sidst men ikke mindst har renten sat den ene bundrekord efter den anden i årets løb. Alt sammen noget, der under mere normale forhold burde have sat skub i et økonomisk opsving.

Lars Rohde, der er direktør for Danmarks Nationalbank, har også og endda flere gange i årets løb været ude at tale om et opsving, der var på vej, hvorfor der efter hans vurdering var behov for at stramme den økonomiske politik. De økonomiske vismænd troede også i foråret, at den nu var god nok, og at der ville komme mere medvind herhjemme.

Sjovt nok har den tidligere økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) været mere tilbageholdende. Jeg spurgte selv Margrethe Vestager ved et pressemøde i maj, »om dansk økonomi så var på vej mod et opsving«.

Men ordet »opsving« ville hun ikke bruge.

»Vi er på vej ud af krisen,« svarede hun og tilføjede, at hun nødigt ville bruge ordet »opsving« om den aktuelle situation herhjemme, fordi der hele tiden kom tal og andre oplysninger, der pegede i en gal retning.

»Men samlet set er situationen herhjemme klart bedre end for både et og to år siden,« sagde ministeren ved den lejlighed.

Et opsving defineres normalt som en vækst i velstanden, der er over 1,5 procent årligt, og som derfor er stærk nok til at øge beskæftigelsen og bringe ledigheden ned. Ud fra den målestok er det tidligst til næste år, at et opsving i bedste fald vil vise sig herhjemme, eftersom ingen længere regner med, at væksten herhjemme i år kommer op på mere end 0,8 til 0,9 procent.

Den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation (OECD) har dog flere gange advaret om, at Danmark er i fare for at blive fanget i en fælde, hvor væksten vedvarende risikerer at blive lav. Det skyldes især, at vores produktivitet vokser for lidt. Årsagerne til dette er flere, men det hænger blandt andet sammen med, at vores skatter er for høje, så lysten til at knokle og investere herhjemme er for lav. Men også at der er for meget regulering af erhvervslivet, som holder konkurrencen nede. Både den nuværende og den tidligere regering har dog gjort meget for at gennemføre reformer, som fremmer væksten. Skatten på arbejde er sænket, mens aldersgrænser for at modtage efterløn og folkepension er hævet. Det trækker i en rigtig retning. Over de kommende år sænkes selskabsskatten også fra 25 til 22 procent, hvilket også er godt for væksten.

Så sandsynligvis vil det hele gentage sig i 2015. Der vil løbende komme meldinger om, at opsvinget er lige om hjørnet. Om det så også kommer, kan kun tiden vise. Men vi her på Berlingske Business vil i det kommende år dagligt være på jagt efter selv de mindste tegn på, om tiderne bliver bedre. Eller om en ny skuffelse venter forude. Vi håber det første og glæder os stort til at se de første tal, som beviser, at opsvinget langt om længe er kommet til Danmark.