Jagten på arbejdskraft i skyggen fra DF

I toppen af dansk erhvervsliv er der tilfredshed, men også en vis bekymring for valgsejren til den blå blok. For den markante fremgang til Dansk Folkeparti – som kan være på vej i regering med Venstre – deler vandene.

Valgets store vinder Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Dansk Folkepartis skeptiske holdning til udenlandsk arbejdskraft på et tidspunkt, hvor virksomheder begynder at mangle ledige hænder i et gryende opsving, vækker bekymring for den kommende regerings politik og opfattelsen af den i udlandet. Berlingske Business har kontaktet en række erhvervsledere fra store danske virksomheder for en reaktion på valgresultatet.

Mange ønsker ikke at være med. Præcis som under valgkampen dukker og undslår de fleste topchefer sig, når snakken falder på politik og ønsker til en kommende regering. Det gælder eksempelvis Novo Nordisk, A.P. Møller - Mærsk, Arla Foods, Danish Crown, Pandora, Coloplast og Novozymes.

Andre vil gerne, fordi de enten er bekymrede over den linje, der står til at bllive lagt over for udlændinge, eller fordi de mener, at den selvsamme bekymring er ubegrundet.

Niels Due Jensen, tidl. direktør i Grundfos Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Grundfos-ejer: Det er håbløst

Af Jesper Kongskov

Det er med bekymring og ængstelighed for fremtiden for dansk erhvervslivs evne til at få fat i væksten, at indistrikæmpen Grundfos’ ejer Niels Due Jensen ser på Dansk Folkepartis massive fremgang ved folketingsvalget, som gør partiet til det største i blå blok.

»Jeg er meget bekymret for udviklingen. Det gælder både Danmarks politik på flygtninge- og indvandrerområdet og erhvervslivets muligheder for at ekspandere i de kommende år,« siger Niels Due Jensen, der er formand for Grundfos’ ejerfond, Poul Due Jensen Fonden, der kontrollerer 88 procent af pumpeproducenten med hovedsæde i Bjerringbro.

»Fra erhvervslivets side har vi markedsført og pointeret nødvendigheden af at få tilført flere ressourcestærke flygtninge og indvandrere, som vi har brug for i dansk erhvervsliv for at realisere den vækst, vi håber på i dansk produktion. De takter, der nu bliver slået an af Dansk Folkeparti, vil simpelthen modarbejde den udvikling,« siger Grundfos-nestoren.

Dansk Folkeparti er bl.a. gået til valg på, at der skal være flere grænsebomme ved de danske grænser.

»Det er håbløst som signal til resten af Europa og de udenlandske eksperter, vi og andre store virksomheder gerne vil tiltrække, og som der ikke er nok af i Danmark. Det er slet ikke det, vi har brug for,« siger Due Jensen, siger han og tilføjer, at han håber, at Dansk Folkeparti lytter til den virkelighed, som de store danske virksomheder står i.

»Det er klart, at dansk erhvervsliv har en vis medvind nu og et vist vækstpotentiale, og det er også noget som Dansk Folkeparti bliver nødt til at forholde sig konstruktivt til sammen med resten af den borgerlige regering. Men jeg tror, det bliver svære vilkår for Lars Løkke Rasmussen at lede den regering, det er min mavefornemmelse. Både i forhold til hele indvandrerpolitikken og vores forhold til EU bliver det utroligt svært for en borgerlig statsminister at manøvrere,« siger Niels Due Jensen, som tidligere har sagt, at han er medlem af Radikale Venstre.

Peter Foss, formand for Foss i Hillerød og mangeårig direktør for selskabet Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner.

Foss-formand: Skab vilkår som konkurrenter

Af Ole Hall

Skat, skat, skat og skat. Ønskerne til en ny borgerlig regering er klare og simple, når man spørger bestyrelsesformand Peter Foss.

»Det vigtigste for Danmark er, at det kan betale sig at arbejde, investere og uddanne sig. Vi skal gå fra at straffe de tre ting til at belønne den adfærd. Det håber jeg, at den nye regering tager fat på fra dag ét,« siger Peter Foss, bestyrelsesformand for familievirksomheden Foss, der betegner sig selv som verdens førende producent af innovative analyseinstrumenter til den globale fødevareindustri og landbrugssektor.

Hvordan skal politikerne konkret fremme den adfærd, du ønsker?

»Helt overvejende ved at bruge skatteredskabet og sikre, at vi har vilkår, som matcher vores konkurrenter rundt i verden. Så jeg ønsker lavere marginalskatter for dem, der ikke har arbejder, lavere marginalskatter for dem, der har arbejde, og jeg ønsker lavere skatter og afgifter for erhvervslivet. De lavere personskatter vil have den positive sideeffekt, at det også bedre vil kunne betale sig for den enkelte at uddanne sig set over et længere forløb,« siger Peter Foss.

Er Dansk Folkepartis krav om udlændingestramninger en trussel i forhold til jeres mulighed for at rekruttere højtudannet arbejdskraft fra udlandet?

»Nej, det er ikke noget, jeg har oplevet. Det handler mere om, at det skal kunne betale sig for udlændinge at arbejde i Danmark, og aktuelt begynder vi at se flaskehalse omkring ingeniørarbejde i de virksomheder, som jeg bevæger mig rundt i. På kort sigt bliver vi nødt til at løse det problem ved at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, og der er det en lavere skat - igen - som kan sikre, at vi lykkes med det,« siger Peter Foss.

Lars Seier Christensen, direktør i Saxo Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Saxo Bank-stifter: Vi skal ikke gøre dem til Prügelknaben

Af Peter Nyholm

Hvad er dit højeste ønske til en ny borgerlig regering?

»At de gennemfører Liberal Alliances politik, og at man får samlet tropperne om nogle vigtige og reelle reformer. Den vigtigste reform er at gøre det mere attraktivt at arbejde i Danmark, og der skal nogle skattelettelser i spil i begge ender af spektret. Det gælder først og fremmest topskatten, kan man blive enige om at fjerne den, er vi kommet et langt stykke ad vejen,« svarer Lars Seier Christensen, medstifter af Saxo Bank og økonomisk støtte til Liberal Alliance

Dansk Folkeparti beskrives af nogle som fremmedfjendsk. Kan tonen i dansk politik betyde noget for rekrutteringen af udenlandsk arbejdskraft?

»Jeg synes, at tonen er urimelig over for Dansk Folkeparti. De har sat fokus på nogle områder. De har betydet rigtig meget gennem de sidste 10-15 år, og de har åbnet en nødvendig debat. Det skal vi ikke gøre dem til prügelknabe over. Jeg er mere bekymret for deres manglende vilje til at begrænse den offentlige sektor og få væksten der under kontrol. Vi skal overbevise Dansk Folkeparti om, at man kan få en bedre offentlig sektor for færre penge, jeg har også en følelse af, at Dansk Folkeparti vil have noget igennem på indvandrer- og integrationsområdet. Til gengæld tror jeg, at de er mere til at tale med end man generelt går og forventer.«

Men Dansk Folkeparti har foreslået grænsebomme og at gøre det sværere at hente højtuddannet arbejdskraft fra.

»Det er symbolpolitik i min optik. Jeg tror realistisk set ikke, at det har den store betydning, men det er klart, at der vil være udenlandske aviser, der vil gøre et stort nummer ud af det. I realiteten mener jeg ikke, at de borgerlige partiers politik ligger så langt fa hinanden. Jeg tror ikke umiddelbart, at det bliver sværere at rekruttere den type arbjedskraft i udlandet, som vi har brug for. Det afgørende er, at de andre borgerlige partier inklusiv det jeg støtter er åbent over for de rigtige udlændinge, og jeg har ikke hørt at DF sige noget andet.«


ISS' danske direktør Martin Gaarn Thomsen foran Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper.

ISS-boss: Vi skal have adgang til udenlandsk arbejdskraft

Af Lasse Friis

Politikerne skal finde svarene på hvordan der bliver skabt penge til fremtiden vækst. Og så skal ISS have adgang til udenlandsk arbejdskraft når det næste opsving kommer, lyder der fra Martin Gaarn Thomsen, som er adm. direktør for ISS Danmark.

»Vi skal have fokus på stabilitet og brede forlig. Vi mangler svar på hvordan vi sikrer pengene til velfærden på den lange bane. Den eneste finansieringskilde, som vi har til velfærdssamfundet er ved at skabe vækst i den private sektor, så det bliver spændende at se hvilke langsigtede vækstinitiativer regeringen kommer med«

Hvor vigtigt er det mulighederne for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft?

»ISS Danmark har 7500 ansatte, hvor ca. halvdelen har en anden etnisk baggrund end dansk. Det betyder, at en virksomhed som ISS er fuldstændig afhængig af udenlandsk arbejdskraft. Det er måske ikke et problem lige her og nu, men bare tilbage ved det sidste opsving skreg ISS og mange andre virksomheder på flere hænder. Hvis der kommer et nyt opsving, skal vi have adgang til udenlandsk arbejdskraft, fordi vi simpelthen ikke har den i Danmark«

Hvad mener I om fx forslaget om at sætte grænsebomme op?

»Udlændinge vil synes, at grænsebommene bare er lidt fjollet, og jeg tvivler på, at vi skræmmer nogen væk. Men det er det modsatte signal, som vi bør sende. Vi skal vise, at vi er et åbent og mangfoldigt samfund«

 

Allan Søgaard-Larsen, direktør i Falck. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Falck-bossen satser på pragmatisme

Af Lasse Friis

Pas på med at demonisere Dansk Folkeparti, lyder det Allan Søgaard Larsen, adm. direktør i Falck. Han regner med, at pragmatismen lægger sig over dansk politik, efter valgkampen er overstået. Allan Søgaard mener, at det er centralt, at virksomhederne har afbalancerede vilkår.


»Her kan man være lidt bekymret, men på den anden side når valgkampen er overstået, så begynder virkeligheden at melde sig«

Hvilken betydning tror du Dansk Folkepartis fremgang kan få?

»Tradionelt har man ikke kunnet kalde Dansk Folkeparti et reformparti. På den anden side synes jeg, at de har været med de gange, hvor der virkelig skulle rykkes. Så jeg er meget fortrøstningsfuld, hvad der kommer til at ske«

Tror du mulighederne for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft bliver mere besværlig?

»Man er nødt til forholdvist hurtigt at komme ind i en diskussion om, hvordan man håndterer flygtninge, hvilket for mig at se er en moralsk diskusionen. Det er et spørgsmål om, hvad vi som nation kan være bekendt, og der synes jeg, at vi skal lægge os på linje med EU. I forhold til at sikre udbuddet af højtudannet arbejdskraft tror jeg, at pragmatikken vil slå ind. Jeg kender Kristian Thulesen Dahl (Dansk Folkepartis formand, red.), som en mand, der lytter og forholder sig pragmatiske til det som byder sig til«

Hvad mener du om et forslag om at sætte grænsebomme op?

»Der er noget symbolpolitik i det. Det er klart, at hvis det medfører, at nogle af dem som vi gerne vil have til landet ikke kommer, så har vi en problemstilling. Men jeg tror, at nu når valgkampen er overstået, så vil pragmatismen sænke sig«

Ser du det her valg som et protestvalg?

»Alternativet er givetvis en protest, og der vil altid være en gruppe, som flokkes om at eksperimentere lidt. Jeg opfatter ikke Dansk Folkeparti som et protestparti, og jeg mener det fuldstændigt skævt at dæmonisere dem. De er tættere på kakkelbordene, og de har en dybere forståelse for, hvad folk over i Jylland – hvor jeg selv kommer fra – mener om globaliseringen, og de bekymrringer det skaber. Det mener jeg, man må have respekt for. Det er ikke eliten, som har stemt på Dansk Folkeparti, men dem som er udsat for det pres, som globaliseringen skaber.«

 

Allan Agerholm, CEO i Bella Center. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

»Dansk Folkepartis retorik var meget hårdere engang«

Af Birgitte Erhardtsen

Hotelbranchen oplever store udfordringer med at skaffe tilstrækkelig arbejdskraft i Danmark, og mange kigger efter udenlandsk arbejdskraft for at besætte de mange servicejob. Alligevel er Allan Agerholm, adm. direktør for hotel­ og konferencegruppen BC Hospitality, ikke voldsomt bekymret over, at Dansk Folkeparti bliver det største parti i blå blok.

»Jeg bemærkede i går, at Kristian Thulesen ­Dahl sagde, at det er vigtigt at skille asyl­politik og indvandringspolitik ad. Og det er jeg hundrede procent enig i. Det er to forskellige problemstillinger, hvor asylpolitik er en udfordring, der handler om ulykkelige mennesker, som måske ikke er job­parate. Men indvandringen er en anden sag,« siger Allan Agerholm.

Agerholm har mange udenlandske servicearbejdere ansat på bla. Bella Sky og Crown Plaza.

»Dansk Folkeparti har sendt nogle signaler om, at de, selv om de har en meget stram udlændingepolitik, godt forstår behovet for den rigtige type af indvandring, og det er det, vi fra erhvervslivet efterspørger. Vi efterspørger ikke mange, mange tusinde asylansøgere, der skal flytte i asylcentre. Vi eftersøger arbejdsmarkedsparate medarbejdere til vores virksomheder, fordi vi kommer til at mangle dem,« siger hoteldirektøren og fortsætter:

»Dansk Folkepartis retorik var meget hårdere for nogle år siden. Dengang skulle man nærmest bygge et gitter op omkring Danmark. Nu er de blevet mere afbalancerede. Jeg er egentlig sådan lidt småfortrøstningsfuld, og jeg er selvfølgelig glad for, at det er blevet en blå regering,« siger Agerholm.