Iværksætter-slagsmålet fortsætter: Chef for statens investeringsfond i dobbeltrolle

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Ulla Brockenhuus-Schack er centrum for en ophedet diskussion om kasketter og dobbeltroller i iværksættermiljøet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

I dagens nyhedsoverblik skal vi se nærmere på den københavnske taxitørke og flyve med et dansk flyselskab, som anklages for social dumping.

Først skal vi dog til sagen om en uheldig dobbeltrolle i det danske iværksættermiljø.

1
Chef for privat fond var også chef for statens fond

Børsen sætter i disse dage fokus på det danske iværksættermiljø og har igen i dag en interessant historie. Det er lidt kompliceret, så følg godt med:

Ulla Brockenhuss-Schack er direktør i venturefonden Seed Capital, der blandt andet har kastet penge i de danske iværksættersucceser Endomondo og Trustpilot. Seed Capital kunne købe ejerandele i virksomhederne billigt, da de havde en fordelagtig aftale om at købe andelen af statens fond Pre-Seed Innovation, som investerer skattekroner i nyopstartede virksomheder. Ulla Brockenhuss-Schack var indtil for en måned siden også direktør i Pre-Seed Innovation. Altså både i den private fond og statens fond.

Det har placeret hende i en dobbeltrolle, hvor hun var inhabil, mener en ekspert i forvaltningsret.

Børsen er kommet i besiddelse af en mail fra Ulla Brockenhuss-Schack til sine medarbejdere, hvor hun også kalder sin egen position for en »dobbeltrolle.«

»Den (sagen, red.) eksploderer nok i næste uge,« skrev hun. Over for Børsen afviser hun dog, at hun har været inhabil i sagen.

Sagen fik i går flere tunge iværksættere som Unity-stifter David Helgason og Christian Lanng, der er stifter af virksomheden Tradeshift, til at kritisere Seed Capital i skarpe vendinger.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Taxitørke truer turismen

På ryggen af Ubers exit fra Danmark og en mildest talt ophedet diskussion om en ny taxilov, banker virkeligheden på i Københavns gader. Der mangler hundredvis af hyrevogne til at fragte turister, der udgør en bærende søjle i Københavns milliardstore turisme­industri.

Hotel d’Angleterre og flere andre populære hoteller beretter over for Berlingske Business om timelange ventetider, dårlig service og utilfredse kunder som følge af taximanglen.

I Berlingske Business kan du læse mere om de problemer, der er opstået, efter 2.000 Uber-chauffører har forladt gaden.

Business anbefaler

3
Dansk flyselskab anklages for social dumping

Når rejseselskabet Bravo Tours letter fra Danmark mod sydens sol, bliver de danske feriegæster ofte fløjet med fly det dansk-islandske Primera Air. I disse fly er der risiko for, at piloten i cockpittet arbejder under forhold, som kan betegnes som klokkeklar social dumping.

Berlingske Business er i besiddelse af dokumenter, som afslører, hvordan Primera Air leaser ansatte fra selskabet Flight Crew Solutions, der har hjemme på den britiske kanalø Guernsey.

Piloterne fra det selskab skriver blandt andet under på, at »de ikke har nogen rettigheder som ansat.«

Du kan læse hele historien her.

4
Olieprisen fortsætter nedad

Da de olieproducerende OPEC-lande i november sidste år blev enige om at pumpe mindre olie op af verdens undergrund, var det for at hæve olieprisen. Det lykkedes meget godt de første par måneder, men de seneste uger er olieprisen faldet voldsomt. I dag koster en tønde nordsøolie under 46 dollar og prisen er faldet knap 20 pct. siden den historiske olieaftale.

Det skyldes ikke mindst, at amerikanerne - som ikke er med i OPEC - pumper olie på livet løs. Der er altså en overflod i oliemarkedet, som holder prisen lav.

Det skal man glæde sig over som forbruger, mener Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen.

»Dels kan de se frem til en lavere bilregning, men samtidig vil lavere energipriser også generelt forplante sig i fortsat meget lave priser på flybilletter,« skriver han i en mail.

Det sker i dag

  • Klokken 8 kommer luftfartsselskabet SAS med regnskab for de første seks måneder af regnskabsåret.
  • Klokken 9: Danmarks Statistik har opgjort beskæftigelse for lønmodtagere i april.

Det sker på markederne

Der er tilbagegang på langt de fleste børser i Asien i onsdagens handel, hvor de kinesiske indeks udgør den eneste markant undtagelse.

  • Nikkei 225: -0,5 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: -0,6 pct.

  • China Shanghai Composite: +0,2 pct.

  • Indiens BSE Sensex: -0,2 pct.