Italien synker yderligere ned i hængedyndet

De seneste nøgletal for europæisk økonomi er ikke noget at råbe hurra for. Især Italien ser svag ud med faldende optimisme i industrien og en stigning i arbejdsløsheden. Det tyske arbejdsmarked er fortsat et lyspunkt, mens man ikke må overse en stigende optimisme i det tidligere problembarn Grækenland.

Tomme sæder på et tysk jobcenter er en god illustration af situationen på det tyske arbejdsmarked. Knap så godt går det i Italien, hvor ledigheden stiger fra et i forvejen højt niveau. Fold sammen
Læs mere
Foto: Patrik Stollarz/Ritzau Scanpix

Mens de globale finansielle markeder med glæde tog imod pæne tal for optimismen i industrien i Kina, var der ikke meget hjælp at hente i mandagens europæiske nøgletal. Det italienske industri-PMI faldt til 47,4 og kom dermed endnu længere væk fra den magiske grænse på 50, der betragtes som skillelinjen mellem fremgang og tilbagegang i produktionen. IHS Markit skrev i den medfølgende kommentar, at indekset for produktionen nu er faldet otte måneder i træk, mens nye ordrer udviste det hurtigste fald i over seks år. Der er således heller ikke nogen form for opmuntring at hente i de fremadrettede indikatorer.

Optimismen i både Frankrig og Tyskland blev revideret en smule ned i forhold til det første estimat, hvilket betyder, at de seneste svar fra de adspurgte virksomheder har været dårligere end dem, der først kom ind. Det kan tyde på en forværring i løbet af måneden. Tyskland peger mod et ret dybt fald (44,1), mens den franske tilbagegang er mere afdæmpet (49,7). Lidt positive nyheder kom fra Spanien, hvor der var en stigning til 50,9. De spanske tillidsindikatorer har de seneste måneder hoppet omkring.

Højdespringeren i euroområdet var Grækenland, hvor et tillidsbarometer på 54,7 indikerer ganske pæn fremgang i økonomien. Græsk økonomisk vækst forventes at blive moderat i år, mens Italien ligger omkring nulpunktet. Spørgsmålet er, om rollen som svageste led i den europæiske kæde er ved at blive overtaget af Italien.

Arbejdsløsheden stiger i Italien

Det var heller ikke meget at klappe ad for italienerne, når det gælder arbejdsløsheden i februar. Der var en stigning fra 10,5 pct. til 10,7 pct., og Italien cementerer dermed den lidet flatterende placering i den tunge ende af de europæiske tabeller. I forhold til året før er ledigheden kun faldet med 0,1 pct. Til sammenligning er ledigheden faldet med 2,8 procentpoint i Grækenland (fra februar til december), 2,3 procentpoint i Spanien og 1,3 procentpoint i Portugal. I Frankrig er faldet mere moderate 0,4 procentpoint. Frankrig har gennemført store arbejdsmarkedsreformer, der gør det nemmere at indrette antallet af ansatte efter de økonomiske forhold. Derfor vil arbejdsmarkedet se svagere ud i en periode, hvor virksomhederne tilpasser organisationerne, på trods af moderat økonomisk vækst.

Tyskland er fortsat i en liga for sig i forhold til ledighed og beskæftigelse. Den tyske arbejdsløshed fortsætter med at slå egne rekorder og faldt til 3,1 pct. i februar. Selvom den økonomiske vækst er bremset kraftigt op, er der fortsat stor efterspørgsel på arbejdskraft. Det gælder dog ikke industrien, hvor Markit melder om de første spæde tegn på, at virksomhederne er mere tilbageholdende.

Samlet set er der ikke meget, som tyder på en snarlig vending i europæisk økonomi, selvom tegn på bedring i Kina vil være godt for de europæiske eksportvirksomheder. Hvis der ikke sker en snarlig bedring i Italien i forbindelse med udrulningen af lempeligere pensionsregler og en form for borgerløn, kan regeringen meget vel forsøge at stimulere økonomien yderligere. Så vil der være nye konfrontationer i vente med EUs budgetregler.

Ulrik Harald Bie er Berlingskes økonomiske redaktør