Italien: Ny EU-konfrontation kan komme senere på året

I weekenden fik det italienske parlament vedtaget et omstridt statsbudget, som er blevet rettet til efter uenigheder med EU.

Men selv om der nu er lagt låg på en længerevarende budgettvist mellem Italien og EU, så kan de to parter inden længe ryge ind i en ny konfrontation.

- I Italien er finansloven blevet stemt igennem i ellevte time. Underskuddet forventes at blive på 2,04 pct. af bruttonationalproduktet (BNP) i 2019.

- Dermed er der foreløbig sat punktum for budgetkrisen mellem Italien og EU, men vi vurderer, at konflikten fortsat ulmer under overfladen. Europa-Parlamentsvalget i slutningen af maj 2019 kan igen gøre de konfrontatoriske toner over for EU til et tema på de finansielle markeder, siger Mathias Rømer Sproegel, makroanalytiker i Sydbank, i en skriftlig kommentar.

Det italienske budget blev vedtaget lørdag aften med 327 stemmer for og 228 stemmer imod. Budgettet var fremlagt af regeringspartnerne i Femstjernebevægelsen og det højreorienterede parti Ligaen.

Da Italien for to måneder siden fremlagde sit første budgetudspil til EU, blev det i første omgang afvist. Det var første gang nogensinde, at det er sket i EU-regi.

Efterfølgende forsøgte italienerne sig med en ny version af budgettet, der ligeledes blev afvist. Til gengæld gik det tredje udspil, der indeholdt flere ændringer, igennem.

Det første udspil gav anledning til store diskussioner, fordi det lagde op til et budgetunderskud på 2,4 pct. af BNP.

/ritzau/FINANS