Isvinter presser forbruget op

Vi holder stadig igen på finanserne. Men større varmeregning og en solid julehandel løfter forbruget en smule.

Det er langt fra gratis at få temperaturen op i de kolde stuer. Det kan ses på forbruget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stadig lang vej til tidligere tiders forbrugsfest. Danskerne holder fortsat på pengene - men forbruget blev dog sidste år reddet af en pæn julehandel og højere varmeregninger.

Det siger Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank.

- Dankort-omsætningen indikerer, at december bød på pæn fremgang i forbruget, og forbrugsvæksten var formentlig meget solid i fjerde kvartal, når man også medregner varmeforbruget, siger Las Olsen.Han regner med, at forbruget ender på lige over de to procent. Det er noget over normalen, men ikke imponerede i betragtning af det meget store fald i 2008 og 2009.

Nets tidligere PBS har opgjort, at dankortomsætningen i december løb op på 29,3 milliarder kroner. Oveni kommer så, at varmeregningen kommer til at æde en stor del af budgettet, da det har været koldere end normalt.

- Det bringer den samlede forbrugsvækst i 2010 op på 2,1 procent. Det er sådan set en ganske pæn vækst - gennemsnittet siden 2002 er en årlig vækst på 1,7 procent, siger privatøkonomen.Las Olsen påpeger dog, at det ikke er prangende. Forbruget er således steget klart mindre end de disponible indkomster, der er løftet af skattelettelser, rentefald og den stadig større udbredelse af flexlån, siger han.

Forbrugernes tillid er ikke blevet forbedret gennem 2010, selv om både verdensøkonomien og dansk økonomi er ved at lægge krisen bag sig.

Efter en kort periode af optimisme er forbrugerne nu også igen begyndt at forvente, at arbejdsløsheden vil stige yderligere over det kommende år.

- Det betyder så omvendt, at der er plads til øget forbrug i Danmark i de kommende år, selv om der ikke er udsigt til nogen videre fremgang i de disponible indkomster, siger Las Olsen.