Islandske FL Group læner sig op ad bøde

To islandske selskaber har kløjes i børsreglerne indenfor kort tid. Magasin-ejeren måtte gå bodsgang i London, mens FL Group kan se frem til en bøde.

Det islandske investeringsselskab, FL Group, er på vej til at få en bøde af det islandske børspoliti, fordi selskabet først efter 54 dage offentliggjorde en vidtrækkende aftale mellem selskabet og det tæt forbundne TBH Investment.

Ifølge de børsetiske regler på islandske børs, der er blevet en del af den nordiske børs, skal den slags aftaler offentliggøres med det samme, skriver Islands førende avis Morgunbladid. TBH investment solgte 55,5 millioner aktier i FL Group den 1. juni for 156 millioner kroner, men børsen fik først besked om den afgørende handel den 23. juli.

Paul Davidson sidder i bestyrelsen for både TBH Investments og FL Group, og han er derfor insider.

Selv om de fleste børser i vesteuropa har krystalklare regler om offentliggørelse af oplysninger, der kan påvirke aktiekursen, skyldes forsinkelsen på 54 dage ifølge informationschef Kristján Kristjánsson fra FL Group en misforståelse mellem islandske og udenlandske advokater om reglerne for oplysninger til børsen.

Bøde på 50.000 kroner
Det islandske finanstilsyn er alligevel blevet orienteret, og da tilsynet stod med en lignende sag sidste år, hvor der kun var tale om en forsinkelse på fire dage, vankede der en bøde på 500.000 islandske kroner svarende til knap 50.000 kroner.

FL Group er kendt i Danmark for at købe det stærkt underskudgivende flyselskab Sterling i 2006 for kort efter at sælge det videre til et andet selskab, Northern Travel Holding, som FL Group kontrollerer en tredjedel af. De entreprenante islændinge og deres mange vildtvoksende investeringer er også løbet ind i problemer i Storbritannien.

Baugur, der ejer omtrent en tredjedel af FL Group, fik vredet armen om af de britiske myndigheder, der kontrollerer køb og salg af virksomheder, forleden. The Takeover Panel, som myndigheden hedder, tvang Baugur til at tydeliggøre selskabets forhold til stormagasinet Debenhams, efter at Baugur-chefen Jón Ásgeir Jóhannesson i et interview med avisen The Daily Telegraph luftede muligheden for at fremsætte et købstilbud på Debenhams.

Den slags udtalelser er ofte nok til at få en aktie til at stige, og det er selvfølgelig en fordel, hvis man i forvejen ejer aktier i selskabet. Det gjorde Baugur efter at have købt fem procent af aktierne i sidste måned.

Pres fra myndighederne
Efter pres fra de britiske myndigheder måtte Baugur fortælle offentligheden, at selskabet ikke har planer om at byde på Debenhams aktier. Ifølge de engelske regler skal Baugur nu vente i mindst seks måneder, inden selskabet overhovedet kan få lov til at fremsætte et købstilbud.

I Danmark er Jóhannesson og Baugur kendt for købet af Magasin med stormagasin på Kgs. Nytorv i København og flere andre steder i landet.

I de fire år før stormagasinkæden blev solgt til islændingene tabte Magasin du Nord over en milliard kroner. Under Baugur og venners ejerskab er det blevet til to mindre overskud, men de er alene skabt ved at sælge ud af ejendomme til islændingenes egne ejendomsselskaber.

Ser man bort fra indtægterne fra salg af ejendomme var Magasins bruttoindtjening næsten 100 millioner kroner lavere end personaleomkostningerne.