Islands tidligere statsminister: Jeg er syndebuk

Geir Haarde, der var statsminister indtil 2009, risikerer to års fængsel for grov forsømmelighed op til Islands krak. Men bank- og finansministrene slipper efter tæt afstemning. Haarde mener, han bliver ofret.

Geir Haarde risikerer to års fængsel for sin rolle i krisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER MORIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Islands tidligere statsminister Geir Haarde skal som den eneste politiske leder stå juridisk til ansvar for sin rolle i øens finansielle kollaps.

For første gang nogensinde indkalder Island en rigsret, og den tidligere toppolitiker står anklaget for grov forsømmelighed og risikerer op til to år bag tremmer. Derimod slipper den tidligere bankminister, den tidligere finansminister og den tidligere udenrigsminister knebent for rigsretssager, selv om de også er anklaget for forsømmelighed i en 2.300 sider lang rapport om årsagerne til Islands krak i efteråret 2008.Islands parlament, Altinget, vedtog i går enstemmigt undersøgelsen og dens konklusioner. Derimod er der dyb politisk uenighed om, hvilke konsekvenser ministrenes forsømmelighed skal have. Og efter tætte afstemninger om hver enkelt minister, endte det med, at kun Geir Haarde skal stævnes.

Med stemmerne 33 mod 30 besluttede Altinget at indlede en rigsretssag mod Haarde, mens de andre ministre slap med ligeså snævre stemmetal.

Partipolitik

Dermed også sagt, at der i et vist omfang er gået partipolitik i sagen, for de afgørende stemmer lå hos den Socialdemokratiske Alliance, der som det eneste parti var i regering både før og efter kollapset.

Socialdemokraterne skelnede mellem de forskellige tidligere ministres ansvar, mens alle andre partier var enten for eller imod at stævne hele gruppen af ministre.Ydermere er både den tidligere bankminister og den tidligere udenrigsminister socialdemokrater, hvorfor den borgerlige opposition nu anklager den Socialdemokratisk Alliance for at frede deres egne.

Samtidig gav Gerir Haarde i går flere interviews, og hovedbudskabet var, at han bliver gjort til syndebuk i en langt større sag.

Ønskede selv at blive stævnetDog er der også forhold, der taler for at friholde enkelte af de tidligere ministre. Bankministeren blev ifølge undersøgelsesrapporten systematisk forholdt vigtig information i tiden op til krakket af ministerkollegerne. Han har endda tidligere ønsket at blive stævnet, så han kunne rense sig.

Og den tidligere udenrigsminister og daværende socialdemokratiske formand fremhæver, at der er stor forskel på at have et politisk ansvar og et juridisk - og hverken de krakkede banker og reguleringen af dem eller nationalbanken hører under udenrigsministerens resortområde.


Næstformanden i den socialdemokratiske gruppe, Skúli Helgason, forklarer, hvorfor han stemte forskelligt med det forhold, at Geir Haarde som den eneste af de anklagede har været i regering siden 1998, hvor han var finansminister. Dermed havde han en helt anden indsigt i landets økonomi og vidste f.eks., at der allerede i 2006 var bekymring over, at Island kunne krakke på kort tid.

Det er første gang nogensinde, at Island samler en rigsret. Muligheden stammer fra tiden under dansk styre, og selv om den har optrådt i Islands grundlov siden 1905, er den aldrig blevet brugt.

Også herhjemme er rigsretssager en sjældenhed, og før tamil-sagen i 1990'erne skal man helt tilbage til 1910 for at finde seneste danske sag.